Scooby-Doo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Scooby-Doo er en media franchise(figur) basert rundt flere animerte TV-serien og relaterte verk produsert fra 1969 til i dag. Den sentrale figuren er en snakkende Grand Danois som heter Scooby Doo, og de fleste versjoner av eiendommen har Scooby som medlem / maskot av en detektivklubb kjent som «Mystery, Inc.", som også inkluderer fire tenåringer eller unge voksne: Fred " Freddie "Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley, og Norville" Shaggy "Rogers. The Mystery, Inc.-gjengen reiser rundt i landet og verden på en psykedelisk-malt van kjent som «Mystery Machine". De løser mysterier ved å utsette tilsynelatende utenomjordiske spøkelser og monstre som ikke-overnaturlige kriminelle.

Den originale serien, Scooby-Doo, hvor er du!, ble opprettet for Hanna-Barbera Productions av forfattere Joe Ruby og Ken Spears som en lørdag formiddag tegneserien i 1969. Hanna-Barbera og dens etterfølger Warner Bros Animation har produsert en rekke oppfølgere og spin-off-animerte serien og flere relaterte arbeider, inkludert spesialtilbud for fjernsyn og filmer for TV, og to Warner Bros-produserte filmer. Noen versjoner av Scooby-Doo har ulike variasjoner over seriens overnaturlige tema, og inneholder figurer som Scoobys fetter Scooby-Dum og nevø Scrappy-Doo i tillegg til eller i stedet for noen av de opprinnelige figurene.

Scooby-Doo ble opprinnelig sendt på CBS fra 1969 til 1976 da den flyttet til ABC. ABC luftet vises før avbryte den i 1986, og presenterte en spin-off med tegnene som barn, A Pup Named Scooby-Doo, fra 1988 til 1991. Serien ble gjenopplivet og oppdatert som "Hva gjør du, Scooby-Doo" for The WB Network's Kids 'WB programmering blokk og gikk fra 2002 til 2006, da den begynte å kjøre på The CW-nettverket fram til 2008. Den nåværende Scooby-Doo serien, Scooby-Doo! Mystery Incorporated, premiere på Cartoon Network i juli 2010. repriser av serien sendes ofte på Cartoon Network og Boomerang i Norge og andre land.

Warner Bros ' 2002 live-action Scooby-Doo filmen ble en billettkontoret suksess, og resulterte i en oppfølger to år senere. En helaftens live-action film versjon av Scooby-Doo ble utgitt av Warner Bros i juni 2002. regissert byRaja Gosnell, spilte filmen Freddie Prinze, Jr, som Fred, Sarah Michelle Gellar som Daphne, Matthew Lillard som Shaggy, andLinda Cardellini som Velma. Scooby-Doo ble opprettet på skjermen ved å datagenerert spesielle effects.Scooby-Doo ble ikke godt gjennomgått,men var et økonomisk vellykket utgivelse, med en nasjonal billettkontoret bruttovekt for over $ 130 millioner. En oppfølger, Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed, fulgt mars 2004 med samme skuespillere og regissør. Scooby-Doo 2 tjent USD 84 (€ 55,98) millioner kroner på amerikanske billettkontoret.