STS-135

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
STS-135
STS-135
Oppdraget
Oppskyting: 8. juli 2011 kl. 11:29 EDT (15:29 UTC)[1]
Landing: 21. juli klokken 05:57 EDT (09:57 UTC)[1]
Nyttelast: 12 890 kg
Startvekt: 2 050 756 kg
Oppdragets lengde: 12 dager, 18 timer
Jorda
Inklinasjon: 51,6 grader°
Mannskapsbilde
STS-135 Official Crew Photo.jpg
Pictured in the STS-135 crew portrait are NASA astronauts Chris Ferguson (center right), commander; Doug Hurley (center left), pilot; Rex Walheim and Sandy Magnus, both mission specialists.
Navigasjon
Forrige oppdrag
STS-134
Neste oppdrag
''Ingen''
Commons-logo.svg
STS-135 på Commons

STS-135 var den siste romferden til det amerikanske romfergeprogrammet.[2][3] Kun fire austronauter var med, mot normalt seks eller sju på slike ferder. Det er første gang en romferge har reist til ISS med bare fire austronauter. Dette valget ble gjort fordi alle de andre romfergene allerede var pensjonert, så hvis noe galt hadde skjedd med romfergen, ville det ikke være noen andre som kunne komme og hente de, og de måtte bli værende på ISS til én og én kunne bli sendt ned med russiske Soyuz-kapsler. Alle austronautene som var med hadde vært i rommet før. Samtidig frigjorte dette plass for ekstra nyttelast.

8. juli 2011 klokken 11:29 EDT (15:29 UTC) ble Atlantis skutt opp for siste gang som STS-135. Når Atlatis landet Shuttle Landing Facilitys rullebane 15 ved John F. Kennedy Space Center i Florida den 21. juli klokken 05:57 EDT (09:57 UTC) satte det sluttstreken for NASAs 30 år lange romfergeprogram.[1]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c STS-135: The Final Voyage. NASA (27. juli 2011). Besøkt 4. august 2011.
  2. ^ Chris Bergin. NASA managers approve STS-135 mission planning for June 28, 2011 launch. NASASpaceflight.com. Besøkt 20. august 2010.
  3. ^ «Obama signs Nasa up to new future», BBC, 11 October 2010.