SACD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

SACDSuper Audio Compact Disc

Utviklet av Sony og Philips, kom på markedet i 1999. SACDs største konkurrent i dag er DVD-Audio formatet. Standarden for SACD heter Scarlet Book.

Det er pr. august 2008, ca. 5360 album utgitt i SACD-format. Musikkmerket 2L er den mest aktive utgiveren i dette formatet i Norge.

Avspilling[rediger | rediger kilde]

SACD har samme fysiske form som en vanlig CD, men det digitale lydformatet er DSD (Direct Stream Digital). DSD er et 1-bits signal med en samplingsrate på 2,8224 MHz (64 x 44.1 kHz). Formatet kan ha et dynamikkområde som strekker seg til 120 dB og en frekvensrespons til over 100 kHz. Disken rommer 4.7 GB data som deles i én sektor for stereo og én for 5.1 multikanal. En hybrid SACD har to lag hvor det øverste er en vanlig CD som kan avspilles i alle CD-spillere og datamaskiner, mens det nederste laget er en SACD som følgelig bare virker i en dedikert SACD-spiller.

Hørbarhet[rediger | rediger kilde]

Multikanals SACD gir muligheten til å gjengi surround-lyd, noe som ikke er mulig med det opprinnelige CD-formatet.

Det er kontroversielt hvorvidt en stereo SACD gir lydmessige fordeler framfor CD. En fagfellevurdert blindtest publisert i forskningsjournalen JAES[1] greide ikke å påvise hørbar forskjell mellom SACD, og et SACD-signal som var degradert til CD-kvalitet. Forfatterene hevder at hørbare forskjeller mellom CD-utgivelser og stereo SACD-utgivelser kan skyldes forskjeller i innholdet som studioet legger inn på de respektive mediene, og ikke begrensninger i selve mediet.

Kryptering og kopibeskyttelse[rediger | rediger kilde]

SACD-avspillere får ikke sende ut en ukryptert digital DSD-strøm. Enten må den konverteres til et analogt signal, krypteres over firewire/HDMI, eller den kan sendes som et digitalt signal med lavere oppløsning.

DSD audio-data er kryptert på disken, og spesielle data er tilgjengelig bare for lisensierte SACD-spillere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Audibility of a CD-Standard A/D/A Loop Inserted into High-Resolution Audio Playback, Journal of the Audio Engineering Society Vol. 55 Number 9, September 2007
StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.