S-Bahn Hamburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
S-Bahn Hamburg
S-Bahn-logo
Basisdata
Transporttypeskinnegående bytransport
StedHamburg
Åpnet1906
Drift
OperatørHamburger Verkehrsverbund
Antall linjer6
Antall stasjoner69

S-Bahn Hamburg kalt S-Bahn (Stadtschnellbahn) og er en viktig del av offentlig transport i Hamburg sammen med metroen (U-Bahn).

Historie[rediger | rediger kilde]

Hamburgs S-Bahn ble åpnet i 1906 og året etter ble linjen elektrifisert. I 2008 begynte Neugraben-Stade-seksjonen å bli betjent av pendlertog. Denne delen er teknisk sett ikke en S-Bahn-jernbane, men har jernbanens normale overhead kontaktlinjeteknologi, og det er nivåoverganger på vei. Tog på denne linjen kan ta strøm fra både overhead kontaktlinje og spor.

Organisjon[rediger | rediger kilde]

Tjenesten drives på vegne av transportoperatøren Hamburger Verkehrsverbund (HVV) av operatøren S-Bahn Hamburg GmbH, et datterselskap av Deutsche Bahn.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Vognene drives av 1 200 Volt likestrøm fra sporet. Pendlertog kjører på egne spor (unntatt til Stade), men i noen tilfeller på vanlige strekninger og med stasjoner som er i alminnelig bruk av jernbaner for langdistanse- og regionale tog. Hamburg har fem store jernbanestasjoner som betjenes av langdistanse-, regional- og pendlertog. Disse stasjonene er Hamburg Hauptbahnhof, Dammtor, Altona, Harburg og Bergedorf. Pendlerbanenettet er 147 km langt og har 69 stasjoner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]