Rundkirken i Kallósd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rundkirken i Kallósd
Arkitektur
Periodebarokkarkitektur
Beliggenhet
Kart
Rundkirken i Kallósd
46°52′17″N 17°03′48″Ø

Rundkirken i Kallósd, også kalt Hellige Anna-kirken i Kallósd, er et nasjonalt monument i Ungarn. Det er et unikt eksempel på ungarske rundkirker fra Árpád-perioden, en kirkelig arkitektonisk stil som stammer fra Bysants og var unikt for kongeriket Ungarn. Den befinner seg i landsbyen Kallósd, som i dag har mindre enn hundre innbyggere og ligger i en liten dal ved elven Zala. Hvert år besøkes landsbyen av mange turister.

Historie[rediger | rediger kilde]

I tidlig middelalder var Kallósd kongsgarden til borgen Zalavár. Først i 1203 donerte kongen landsbyen til sønnene til herr Orosz av Komár. Hans barnebarn, Miklós, sønn av Karacs, bygde sognekirken en gang rundt 1260. Fra 1300-tallet tilhørte kirken klosteret i Kapornak. På 1600-tallet forlot innbyggerne kirken og landsbyen i flukt fra de tyrkisk-muslimske invasjonsstyrkene. Etter at landsbyen ble befolket på nytt i 1711, ble området rundt kirken ryddet for busker og trær og i 1740 ble kirken renovert. Foajén ble utvidet på 1800-tallet på grunn av befolkningsvekst. Den nye delen ble revet en gang mellom 1989 og 1993 da den siste renoveringen av den historiske bygningen fant sted. Slik fikk bygningen tilbake sin opprinnelige runde form.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

På steinbunnen til den romanske kirken står det vegger av murstein. Taket har bjelleformasjon og er dekket av kjegleformede plater. En lavere, delvis sirkulær apsis slutter seg til den østlige siden av rundkirken. Utenfor kirken er det vertikale linjer, fordelt i seksjoner (lisener). Det er skåret halvbueformede vinduer i veggen ved siden av den sørvestlige inngangen. Den gamle runde basen, de ytre lisenerne, kranskramen, apsis og kuppelen, viser at denne bygningen var laget i romansk byggestil, på midten av 1200-tallet.

Kirkens rolle i dag[rediger | rediger kilde]

På 1990-tallet ble det bygget en ny kirke ved siden av klokketårnet som står midt i landsbyen. Derfor holdes det messe bare leilighetsvis i den 750 år gamle bygningen, som står i gravlunden ovenfor landsbyen. Det organiseres konserter der hver sommer, i juli og i august.[1]

Kallósdsymbolet sees også på landsbyens våpenskjold.

Høytider[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sarolta, Tatár: Magyar katolikus templomok. Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft, Debrecen. ISBN 978-963-596-408-6. s. 46.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]