Rogaland kunstsenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rogaland Kunstsenter
Org.nummer871 340 072
HovedkontorNytorget 17
DistriktsleddRogaland

Rogaland Kunstsenter er en selvstendig, kunstnerstyrt formidlings- og faginstitusjon for visuell kunst, som ligger i Stavanger. Kunstsenteret utvikler og gjennomfører kunstprosjekter i offentlige og private rom, driver fagutvikling, verner om den kunstneriske ytringsfriheten, og er et kompetansesenter for fylkets profesjonelle kunstnere.[1] Rogaland Kunstsenter er medlem av det landsomfattende nettverket Kunstsentrene i Norge.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rogaland Kunstsenter ble stiftet 31.12.1977, som et resultat av kunstneraksjonen av 1974. Kunstneraksjonen hadde som formål å bedre kunstnernes vilkår i Norge, og aksjonen førte til at det ble innført støtteordninger som fond, stipend og garantilønn for kunstnere. I tillegg til dette ble det også opprettet fem kunstsentre i landet, som skulle fungere som en motvekt til offentlige museer, kunstforeninger og private gallerier hvor kunstnerne selv hadde liten innflytelse. Kunstsentrene var en del av en treårs forsøksordning, som ble finansiert av Norsk Kulturråd. Forsøksordningen viste seg å være suksessfull.

Rogaland Kunstsenter var fra dens begynnelse organisert som en faginstitusjon med to eiere, som var Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKF-R) og Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge, Rogaland (NKVN-R). I dag er kunstsenteret organisert som en selvstendig faginstitusjon, og med de to overnevnte som kunstsenterets medlemmer.

Rogaland Kunstsenter fikk i 1995 status som regional formidlingsinstitusjon med fylkeskommunen som hovedsamarbeider. Dette førte til at det ble gjort vedtektsendringer, og det ble etablert et representantskap som kunstsenterets høyeste beslutningsorgan. Det ble også gjort navneendring i 1995, fra kunstnersenter til Rogaland kunstsenter. Representantskapet fastsetter hovedretningslinjer for kunstsenterets virksomhet, og skal føre tilsyn med styret og forvaltningen av kunstsenteret.


Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Arbeidsoppgavene til kunstsenteret har vært knyttet til kunstnerisk formidling. Rogaland Kunstsenter organiserer utstillinger i eget galleri, arbeider med kunstprosjekt, organiserer seminarer og debatter. I tillegg til dette er kunstsenteret rådgiver for kunst i offentlige rom (KORO). Gjennom KORO er kunstsenteret delegert et ansvar til å utnevne konsulenter og godkjenne kunstplaner gjennom organet Regionalt samarbeidsutvalg (RSU).

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Representantskapet består av 13 medlemmer, 4 medlemmer og 2 varamedlemmer som velges av Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKF-R), 4 medlemmer og 2 varamedlemmer som velges av Norske Kunsthåndverkere Vest-Norge, Rogaland (NKVN-R), 2 medlemmer og 2 varamedlemmer som oppnevnes av Rogaland fylkeskommune, 2 medlemmer og 2 varamedlemmer som oppnevnes av Stavanger kommune, 1 medlemmer og 1 varamedlemmer som velges av og blant fast ansatte i Rogaland Kunstsenter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vedtektene til Rogaland Kunstsenter, § 1.