Raw (foto)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Raw-filer er «negativ film» i digitale kameraer som må bearbeides til bilder.

Raw (engelsk for ) er en fellesbetegnelse for filformater som kan benyttes ved digital fotografering. En billedfil av typen raw kalles så ettersom de ikke er prosessert ennå og derfor ikke er klare til å bli trykt, redigert eller legges ut på en nettside. Raw-filer må særskilt behandles på datamaskinen med en raw-konverterer, endret til et RGB-format og lagret i andre filformater som TIFF, JPG eller PNG.

I praksis produserer digitalkameraer som regel JPG-filer som både er komprimert og har fått automatisk justert eksempelvis hvitbalanse, fargemetting og kontrast. For de som selv ønsker å ha kontroll over bildenes egenskaper og kvalitet, er raw-filer velegnet for manuell justering av fargene.

Karakteristisk for raw-filer er at de ikke bearbeidet og endret av de bestemmelser som ligger i kameraets billedbehandlingsprogram, men framstår i rå form med direkte angivelse av hvor meget lys det er for hver enkelt piksel som sensoren har fanget opp. Det er dusinvis av raw-filer i bruk av ulike digitale utstyr som kameraer og filmskannere.[1]

«Digitale negativer»[rediger | rediger kilde]

Raw-filer kalles tidvis for digitale «negativer» ettersom de har samme rolle som negativer i tidligere fotografering med film: det vil si negativer i den mening at det ikke er direkte anvendelig som et bilde, men har likevel all informasjon som er nødvendig for å opprette et bilde. Likeledes er prosessen å konvertere et raw-format til et tilgjengelige, synbart format analogt med tidligere tiders mørkeromsarbeid hvor fotografisk film ble omdannet til papirkopier. Prosessen med å konvertere et raw-format er å foreta en rekke valg angående hvitbalanse, farger og kontrast for å ende opp med det ferdige bilde. Tilsvarende som med negativer er dette en ikkedestruktiv prosess: raw-filene er originaler hvor man kan gjenta prosessen med andre valg om ønskelig.

Fordeler ved raw[rediger | rediger kilde]

  • Ikke noe kvalitetstap grunnet kompromisser i kameraets behandling av bildet.
  • Større fleksibilitet ved manipulering av hvitbalanse, farger, kontrast og lignende.
  • Mulighet for at framtidige konverteringsverktøy kan frambringe enda bedre kvalitet i det ferdige bildet.

Ulemper ved raw[rediger | rediger kilde]

  • Filene er to til seks ganger større enn JPG-filer
  • Det er flere ulike og lukkede standarder som medfører en risiko at et særskilt avart av raw-formatet kan gå ut av bruk.
  • Det er ingen standardisert behandlingsprosess. Hver kameramodell har sine egne karakteristika som skal kjennes presist for å kunne fortolke raw-filer. («OpenRAW», som er en arbeidsgruppe sammensatt av blant annet fotografer arbeider dog på at standardisere raw-formatet. Se eventuelt www.openraw.org for mere informasjon (engelsk).)
Fabrikant Fil-endelse
Universelt .DNG
Canon .CRW of .CR2
Fuji .RAF
Hasselblad .3FR
Kodak .KDC
Minolta .MRW
Nikon .NEF
Olympus .ORF
Panasonic .RW2
Pentax .PTX of .PEF
Samsung .SRW
Sony .ARW
Sigma .X3F

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]