Ras i Trøgstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trøgstad kommune ligger i et ravinelandskap fra istiden. Her er store avsetninger av kvikkleire. Dette har ført til to større ras:

I Raset på Skjønhaug raste én million kubikkmeter ut.[1] Det gikk det med tolv hus, flere ble skadet, fire mennesker omkom og store deler av området nord for Skjønhaug ble vesentlig forandret idet massene seg nordvestover. I nedkant av rasområdet er det anlagt en minnelund der skjeve «grunnmurer» symboliserer situasjonen etter raset. I selve rasgropa er det i dag anlagt en gocartbane. I likhet med det største jordskjelvet i Norge, Osloskjelvet i 1904, skjedde også raset i Trøgstad under søndagsgudstjenesten. Presten i Trøgstad holdt til alt overmål en tale som omtalte viktigheten av en trygg grunnmur i livet, med formuleringer om at man må bygge huset sitt på fjell.

Raset i Båstad lenger nord, var et større, monolittisk ras – alt kom i én omgang. Til alt hell var det her ingen som omkom.

Høsten 2017 ble det holdt en stor minnemarkering på det som var 50-års dagen for raset. I forbindelse med 50-års dagen for hendelsen, ga filmselskapet IOSS Foto[2] ut filmen Nordby - Grenda som forsvant. Filmen har en spilletid på 1 time 45 minutter, og inneholder bl.a. høydepunkter fra selve minnesmarkeringen, et foredrag av geolog Karl Kure om grunnforholdene der raset skjedde. Videre en omfattende beretning av Nordby-boer Harder Emil Sandvik om livet i grenda og de som bodde der. Filmen inneholder også et bonusforedrag av Inger-Anne Baastad som selv overlevde raset. Hennes beretning omhandler hvordan hun reddet mannen og sin syv uker gamle baby ut av et hus som var knust til pinneved.

Filmen er laget i samarbeid med Trøgstad Historielag og er produsert av Stian M. Eriksen/IOSS Foto.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Odd Gregersen, NGI. «Kvikkleire – en utfordring for geoteknikere» (PDF). danskgeotekniskforening.dk. Besøkt 15. september 2012. [død lenke]
  2. ^ https://ioseniorservice.org/film-og-foto/

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]