Portal:Test0

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
60.5039N 7.1313Ø     Norges vakreste landskap
Fra Hardanger
Fra Hardanger
Hardanger er landskapet langs og omkring Hardangerfjorden i Hordaland. Området starter i Kvinnherad i vest og følger fjorden helt inn til tettstedet Eidfjord i øst og sørover langs Sørfjorden. Det er kjent for sin dramatikk med fjell, breer, fosser og fjorder. Dette har tiltrukket seg både turister og kunstnere gjennom alle år.

Kjeåsen[rediger kilde]

60.5039N 7.1313Ø     Hengbratt fjellgård
Kjeåsen
Kjeåsen
Kjeåsen er en fjellgård i Eidfjord kommune.
Kjeåsen
Kjeåsen

Kjeåsen er en fjellgård (med 2 bruk) i Eidfjord kommune i Hordaland. Gården ligger på en avsats i fjellet ca. 530 moh innerst i Simadalsfjorden. Gården er fremdeles i drift, og er i dag mye besøkt av turister, særlig fra Sverige. Gården er blitt kalt «verdens mest utilgjengelige».

Navnet Kjeåsen kommer av kje (geitekilling) og ås. Gården har vært bebodd i hvert fall siden 1650-tallet. Fram til veien opp til gården ble bygd, gikk all transport på den bratte stien fra fjordbotnen. På 1930-tallet ble det bygd en taubane som kunne frakte mat og andre varer opp til gården. Beboerne på Kjeåsen måtte imidlertid bruke stien som før. Det ytre bruket på Kjeåsen ble fraflyttet i 1962, men det andre bruket er fremdeles i drift og har fast bosetning – i dag én enslig beboer.

Fyksesundbrua[rediger kilde]

60.4N 6.2603Ø     Fv 7 Øystese – Ålvik
Fyksesundbrua
Fyksesundbrua
Fyksesundbrua er en hengebro i Kvam kommune.
Fyksesundbrua
Fyksesundbrua

Fyksesundbrua er en veibro (hengebro) over Fyksesundet på fylkesvei 7 mellom Øystese og Ålvik i Kvam kommune, Hordaland. Broen er 344 meter lang, og største spenn er på 230 meter. Broen som har en fri høyde på 28 meter, ble åpnet av daværende kronprins Olav 9 oktober 1937. Den ble da regnet som Nord-Europas lengste hengebro. Broen er i dag lysregulert med bare ett kjørefelt.

Kvamskogen[rediger kilde]

60.3872N 5.971Ø     Skieldorado på Kvamsskogen
Saata
Saata
Kvamskogen er et fjellplatå i Kvam kommune.
Saata
Saata

Kvamskogen er navnet et fjellplatå som går fra ca 400 til ca 1300 moh. i Kvam herad (kommune). Stedet er et hytteområde og skieldorado for folk i Hordaland. Hyttekonsentrasjonen hører til de største og tetteste i Norge.

Dette var tradisjonelt Bergens store utfartsted spesielt vinterstid. Flere skitrekk og muligheter for lange skiturer til bl.a. Tveitakvitingen 1299 meter over havet. Det gamle stølsområdet i Mødalen, (populært kalt «Negerlandsbyen» fordi vinterbleke bergensere ble så solbrune her), er likevel det stedet som skiturfolket invaderer.

Vøringsfossen[rediger kilde]

60.4271N 7.2512Ø     Norges mest besøkte
Vøringsfossen
Vøringsfossen
Vøringsfossen i elva Bjoreio i Eidfjord kommune.
Vøringsfossen
Vøringsfossen

Vøringsfossen er del av elven Bjoreio i Eidfjord kommune i Hordaland fylke. Den har et loddrett fall på 145 meter og et totalt fall på 182 meter. Vannmengen i elven er regulert i forbindelse med kraftutbygging, men det er krav til minstevannføring på 12 m³ vann i sekundet i sommersesongen. Fossen ligger tett ved riksvei 7 lengst inne i Måbødalen i Hardanger og var Norges mest besøkte naturattraksjon i 2006.

Steindalsfossen[rediger kilde]

60.3708N 6.1029Ø     Tørrskodd bak fossen!
Steindalsfossen
Steindalsfossen
Steinsdalsfossen rett vest for Norheimsund i Kvam kommune.
Steindalsfossen
Steindalsfossen

Steinsdalsfossen (også kalt Øvsthusfossen og Øfsthusfossen) ligger 2 kilometer vest for Norheimsund i Kvam herad i Hardanger. Fossen er en av de mest besøkte i Norge og er spesiell fordi det går en sti bak fossefallet hvor en kan gå tørrskodd. Fossen har et fall på 20 meter og rimelig god vannføring, særlig i mai og juni når det er snøsmelting.

Steinsdalsfossen er en del av Fosselva som har sitt utspring fra Myklavatn som ligger 814 moh.

Bagn[rediger kilde]

60.8225N 9.5521Ø     På et fullstendig feil sted
Bagn
Bagn
Bagn er sentrum i Sør-Aurdal kommune.
Bagn
Bagn

Bagn er ei bygd, et delområde, en grunnkrets, og et tettsted som er administrasjonssenteret i Sør-Aurdal kommune i Oppland. Stedet er kjent som første stedet der tyske styrker ble drevet på retrett av like stor vestlige styrker.

Denne oppføringen er kun for å få et sted som har vesentlig annerledes geografisk lokasjon.

Høljarast[rediger kilde]

60.8271N 9.7975Ø    
Høljarast

Høljarast