Polsk jaktspaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polski Spaniel Myśliwy
Polsk jaktspaniel, Polish hunting spaniel
HundetypeApporterende hunder, Spaniel
OpprinnelsePolen
EgenskaperJakthund, familiehund
Livsløp10-14
StørrelseMiddels (12-26 kg) (38-48 cm)
Passer forAktive
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Polsk spaniel (Polski Spaniel Myśliwski[1]) er en polsk hunderase. Den er ikke anerkjent av FCI, men har blitt godkjent på nasjonalt nivå av den polske kennelklubben (Związek Kynologiczny w Polsce) siden desember 2016.

Rasens opphav[rediger | rediger kilde]

Polsk jaktspaniel er en ny rase av polsk opphav.[2] De første omtalene i polsk litteratur om jakt med spaniels dateres tilbake til 1800-tallet da forskjellige spaniel-raser (springer, cocker, Sussex og field) ble importert til territoriene til det tidligere Polen. Godseiere og jegere krysset rasene om hverandre og avlet sterke individer. Den mest betydningsfulle innflytelsen på rasen hadde prinsesse Izabella Radziwiłowa, som målrettet avlet opp denne hundetypen frem til krigsutbruddet i 1939, da spaniels over hele Polen ble ført til Russland og blandet inn i lokale hundepopulasjoner.

På 1980-tallet gjenopprettet dr Andrzej Krzywiński (en forsker, naturforsker, jeger og dommer av jakthundarbeid) avlsprogrammet for den polske jaktspanielen basert på bilder fra historiske bøker og startet den første offisielle kennelen, z Szerokiego Boru. I hovedsak er dagens polske jaktspaniel en gjenskapning av den opprinnelige «springing spaniel», som eksisterte før den ble delt inn i springers, cockers og Sussex spaniels på 1800-tallet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Polsk jaktspaniel er en mellomstor hund med kompakt, atletisk konstruksjon som gir stor bevegelighet og motstand under vanskelige arbeidsforhold, hovedsakelig på åker, enger, kratt, myr og vann. Den frodige pelsen er oftest sjokoladefarget med flekker av forskjellig størrelse, samt med det karakteristiske trekket som er hvit halespiss. Ansiktsutseendet ligner på den fungerende cocker med lengre ører satt lavere i øyehøyde og litt rettere bro som gir hunden et edelt utseende. Størrelsesmessig er PSM mellom cockers og springers (hanner 43-48 cm, tisper 39-44 cm, vekt: 12-26 kg).

Egenskaper og karakteristikk[rediger | rediger kilde]

PSM er en intelligent, energisk hund med et sterkt jaktinstinkt, som jobber utrettelig og entusiastisk i vanskelig terreng og vann. Takket være deres sterke vilje til å behage, ro og selvkontroll er de enkle å trene. Ettersom de er utviklet målrettet de siste 30 årene, har de et sterkt jaktinstinkt som dukker opp i ung alder. Bortsett fra å være gode jakthunder, er de også gode følgesvenner da de er kjærlige og vennlige selv med barn.

Når hunden har fanget opp byttedyret, huker og kryper PSM-er og venter på kommandoen for å skremme det ved å hoppe og bjeffe, trekk kjent som «kippering». PSM-er har også arvet noen unike vakthundstendenser fra Sussex spaniel og kan derfor bjeffe mer enn andre spaniels.

Arbeidsområder[rediger | rediger kilde]

Polsk jaktspaniel er en type fuglehund (gun dogs) som brukes til fugler og småvilt, samt noen ganger for annet vilt. De er også gode sporings- og apporterende hunder som arbeider med lidenskap i kratt så vel som i siv og vann.

Utenom jakt jobber PSM ofte med brannvesenet og grensevaktene i Polen, og er derfor gode for deteksjons- og sporingsarbeid, i tillegg til å være svært egnet for hundesport som flyball, smidighet og frisbee.

Helse[rediger | rediger kilde]

Polsk jaktspaniel er en så sjelden rase at det finnes lite data på forekomst av sykdommer eller genetiske problemer som er typiske for den. De er generelt sunne og hardføre hunder.

Fédération Cynologique Internationale[rediger | rediger kilde]

Rasen er for tiden anerkjent av kennelklubbene i Polen (Polish Kennel Club) , Nederland, Belgia, Danmark, Sveits, Kosovo, Slovenia, Nord-Makedonia og Bosnia-Hercegovina. Det er ca. 300 registrerte hunder over hele verden. I tillegg til Polen er det for tiden hunder i Nederland, Belgia, Storbritannia, Østerrike, Norge, Sverige og Tyskland. Tallene utenfor Polen er små - omtrent 15-20 hunder.

Rasen er ikke anerkjent av FCI. Den kan delta på utstillinger som en ikke-anerkjent rase. Det arbeides med å få rasen anerkjent hos FCI innenfor kategori 8. En slik anerkjennelse krever imidlertid stambokføring i flere år, samt kartlegging av gener og helse.

Rasen i Norge[rediger | rediger kilde]

Det arbeides for rasegodkjenning hos Norsk Kennel Klub. Det finnes et individ i Norge. En tispe født november 2022 ble importert fra Polen i mars 2023, tilhørende i Bergen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «POLSKI SPANIEL MYŚLIWSKI - Rasy psów - Psy.pl». Wszystko, co warto wiedzieć o psach (polsk). Besøkt 6. mai 2021. 
  2. ^ «Wstępny wzorzecpolskiego spaniela myśliwskiego (polsk)» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 6. mai 2021. Besøkt 6. mai 2021.