Pedro Lisímaco de Jesús Vílchez Vílchez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pedro Lisímaco de Jesús Vílchez Vílchez
Født19. mai 1929Rediger på Wikidata
Jinotega
Død19. feb. 2013Rediger på Wikidata (83 år)
Jinotega
BeskjeftigelseKatolsk prest (1955–), katolsk biskop (1984–), romerskkatolsk biskop Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1991–2005) Rediger på Wikidata
NasjonalitetNicaragua
Bispdømmet Jinotega i Nicaragua

Pedro Lisímaco de Jesús Vílchez Vílchez (født 19. mai 1929 i Jinotega i Nicaragua, død 19. februar 2013 i Jinotega) var en nicaraguansk geistlig og katolsk biskop av Jinotega.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pedro Lisímaco Vílchez, sønn av en bondefamilie; foreldrene var Fidel Vílchez Zelaya og Pastora Vílchez. Han gikk på Colegio «Rubén Darío» de Managua. Biskopen av Matagalpa, Arnulfo Isidro Oviedo, sendte ham videre til Colegio Salesiano de Granada, hvor han studerte sammen med Miguel Obando Bravo S.D.B. Han ble uteksaminert i filosofi og teologi fra San José de la Montaña-seminaret i El Salvador.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert til prest 6. februar 1955 av biskopen av Matagalpa, Octavio Calderón y Padilla. Han var aktiv i bispedømmet Matagalpa og der først ved katedralen i Matagalpa, senere som leder av Colegio San Luis. Med et stipend kunne han studere kanonisk rett ved Det pavelige gregorianske universitet i Roma fra 1960 til 1962. Etter hjemkomsten arbeidet han i sjelesorgen i Nicaragua.[1]

Prelat, og biskop av Jinotega[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til biskop-prelat av Jinotega den 19. juli 1984. Den apostoliske nuntius til Nicaragua og Honduras, erkebiskop Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, ordinerte ham til biskop den 8. september 1984; medkonsekratorer var Miguel Obando Bravo S.D.B., erkebiskop av Managua, og Julián Luis Barni Spotti O.F.M., biskop av Juigalpa. Med elevasjonen av territoralprelaturet til bispedømme den 30. april 1991 ble han utnevnt til første biskop av Jinotega.

Han ledet bispedømmet gjennom vanskelige tider med krig, da det ofte fant seg midt i kampsonen, med bakholdsangrep og skyting, og hadde å gjøre regne med organiserte celler som foretok drapsforsøk både mot hans eget og fader Odorico D'Andreas liv.[2] Sistnevnte er blitt betraktet som en profet og fredsforsoner i Nicaragua av den katolske kirke på krigens tid.

Han var involvert i den karismatiske bevegelse og Cursillo-bevegelsen.

I tillegg dannet han ordets delegater, kateketer og retreatister; Han grunnla Caritas Diocesanas de Jinotega og flere kapeller ved hjelp av den tyske regjeringen, og fremmet alltid utdanning i de mest avsidesliggende områdene av den avdelingen.

Den 10. mai 2005 innvilget pave Benedikt XVI hans aldersbetingede avskjedssøknad. Hans etterfølger ble biskop Carlos Enrique Herrera Gutiérrez.

Han døde den 19. februar 2013 i en alder av 83 år på sykehuset Victoria Motta i Jinotega, dit han var blitt den 18. februar ettermiddag etter to sammenhengende år med delikat helse. Hans levninger hviler i katedralen i Jinotega.

I 2013 ble han erklært til æresborger i Jinotega.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b „Jinotega de luto por obispo Vílchez“ Arkivert 27. juli 2020 hos Wayback Machine., El Nuevo Diario, 20. februar 2013
  2. ^ Firmas de acuerdo de paz
  3. ^ www.catholic-hierarchy.org vilchez, lest 24. august 2023