Hopp til innhold

Patrasbukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Patrasbukten sett fra verdensrommet i mars 1994
Patrasbukten

Patrasbukten (gresk: Πατραϊκός Κόλπος, Patraikós Kólpos), også kjent som Patraikosbukten, er en bukt i Det joniske hav i Hellas. I øst ligger Rionstredet mellom nesene Rio og Andirrio med Korintbukta på den andre siden. I nord ligger prefekturet Etoloakarnania ut mot bukten, mens Akhaia ligger i sør. I vest ender bukten ved en linje fra øya Oxía til Kapp Araxos. Den er 40–50 km lang og 10-20 km bred med et areal på 350–400 km².

Havnebyen Patras ligger i sørøst og er den eneste større havnen i bukten. Fra her går det ferger til Ancona og Brindisi i Italia i tillegg til Kefallinia. Mesolongi har også en havn. Det ligger strender i sør, i øst og enkelte steder i nord. De gamle havnene i Rio og Andirrio ligger øst i bukten. Det er mye fisk i Patrasbukten.

Tre store sjøslag ble utkjempet i Patrasbukten: Slaget ved Zonchio i 1499, slaget ved Modon i 1500 og slaget ved Lepanto i 1571. Sistnevnte er et av historiens største sjøslag. Selv om de to førstnevnte slagene enkelte ganger også blir kalt «slagene ved Lepanto», er det sistnevnte slag som har blitt knyttet mest med navnet. Lepanto er i dag kjent som Nafpaktos og ligger lenger inne i det som er kjent som Korintbukta. Slaget ved Patras, som ble utkjempet mellom flåtene til Det russiske keiserdømmet og Det osmanske riket, fant sted her i 1772.

Under andre verdenskrig traff skipet «Vivi» en sjømine og sank på 30 meters dyp i Patrasbukten den 11. september 1940.

Steder langs bukten

[rediger | rediger kilde]
Elven Akheloos munner ut i Patrasbukten

De følgende elvene munner ut i Patrasbukten:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]