Nødbeslag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Panikkbeslag»)

Et nødbeslag er en mekanisme som enkelt åpner en rømningsdør ved en nødsituasjon. Det skilles mellom nødutgangsbeslag og panikkbeslag.

En viktig årsak til at nødbeslag benyttes er for å ivareta innbruddssikkerheten også ved en rømningssituasjon. I slike tilfeller ønsker man gjerne at bygget skal kunne rømmes effektivt samtidig som det ikke skal være mulig å ta seg inn i bygget dersom det skulle utløses falsk brannalarm når det ikke befinner seg personer i bygget. Siden nødbeslag ikke ivaretar tilbakerømning tilstrekkelig, finner man dette nesten utelukkende på ytterdører.

Nødutgangsbeslag[rediger | rediger kilde]

Rent mekanisk fungerer et nødutgangsbeslag tilsvarende en espagnolettlås, der låsetapper i topp og bunn av dørbladet låser dette fast i dørkarmen. Ved betjening med håndtak eller trykkplate frigjøres disse og døren kan åpnes. Dersom personene som oppholder seg i et bygg er kjent med rømningsveier og betjening av disse, og det dermed ikke er stor fare for at det oppstår panikk, vil nødutgangsbeslag være tilstrekkelig for å ivareta rømningssikkerheten.

Panikkbeslag[rediger | rediger kilde]

Et panikkbeslag kan enten låses ved hjelp av låsetapper inne i dørbladet, eller ved utvendige låsetapper. Disse kan utløses ved at man presser inn en list som monteres vertikalt på dørbladet i ca. en meters høyde. I bygninger i risikoklasse 5 eller 6 hvor det er krav om ett-greps rømning vil panikkbeslag være tilfredsstillende når det dekker minst 60 % av dørens bredde.

På rømningsdører som ikke brukes som gangdører benyttes ofte en magnetlås i tillegg for å forhindre at publikum åpner døren ved hjelp av panikkbeslaget.