P3M3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Portfolio, Programme and Project Management Maturity Model (P3M3) er et rammeverk for modenhetsvurderinger av en organisasjons prosjekter, programmer og porteføljer. P3M3 ser på hele systemet og ikke bare én prosess.[1] Den hierarkiske tilnærmingen gjør det mulig å vurdere en organisasjons kapabiliteter og danne retningslinjer for forbedringer prioritert etter hvilke sentrale prosessområder som vil ha størst innvirkning på ytelsen.

Guiden er ment å tilrettelegge for vurdering av modenheten til en organisasjon med et objektivt grunnlag for å bedømme kvalitet og løsning av program- og prosjektspørsmål.

Noen av perspektivene som vurderes er organisatorisk styring, mulighets- og kravstyring, finansiell styring, risikostyring, håndtering av interessenter, ressursforvaltning og styringskontroll. I 2015 ble det lagt til flere perspektiver for å muliggjøre bedre diagnostikk: Kvalitetssikring, kapitalforvaltning (valgfritt), virkemåte, kommersielle salg (valgfritt), kommersielle kjøp (valgfritt), informasjons-og kunnskapshåndtering, infrastruktur og verktøy, planlegging, organisasjon, teknikk, prosess, og modellintegrasjon.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 2005 kom første versjon av P3M3. Andre versjon kom i 2008, og tredje versjon i 2015.

P3M3 eies per 2021 av Axelos som er et samarbeid mellom britiske myndigheter og Capita. Axelos tok over eierskap av P3M3-materialet januar 2014. Før dette var P3M3 eid av Office Of Government Commerce (OGC), en avdeling i den britiske forvaltningen med mandat til å hjelpe organisasjoner i bririsk offentlig sektor med å forbedre effektiviteten, få mer igjen for pengene ved anskaffelser og oppnå bedre suksess i programmer og prosjekter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What is P3M3®?». AXELOS. Arkivert fra originalen 22. oktober 2016. Besøkt 7. desember 2016.