Osumiene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over Stasunanøyene
Tanegashima Space Center

Ōsumiøyene (大隈諸島, Ōsumi Shotō) er øygruppe blant Ryukyuøyene, i det nordvestlige Stillehavet, som i dag tilhører Japan. Øygruppen har et areal på rundt 1030 km² og består av seks store øyer samt et par mindre småøyer.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Geografisk er øygruppen av vulkansk opprinnelse, og har et subtropisk klima. Det høyeste punktet er Miyanoura-dake på Yakushima, med sine 1 935 meter over havet.

Øygruppen består av 6 større øyer, samt en del mindre ubebodde øyer:

Befolkningen er i dag på rundt 50 000, hvorav 19 000 bor i byen Nishinoomote på Tanegashima. Området tilhører administrativt Kagoshima PrefekturKyushu.

Den viktigste flyplassen ligger på Tanegashima, og det eksisterer fergeforbindelser mellom alle øyene og Kagoshima på Kyushu.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er stor usikkerhet omkring når øyene ble oppdaget, men de er nevnt for første gang i Nihonshoki fra 720-tallet.

I 1543 strandet et kinesisk fartøy på den sydlige delen av Kap Kadokura, som ligger på den sydlige delen av Tanegashima. Med seg om bord hadde skipet portugiseren Mendes Pinto, som introduserte ildvåpenet og sukkerrøret til Japan. Hans besøk markerte starten på handelsforbindelser mellom Portugal og Japan, som først hørte opp i 1638. Da Japan isolerte seg fra omverdenen, og kun tillot handel med Nederland.

Osumiene var i lang tid en del av øyriket Ryukyu, som hersker over det meste av Ryukyu-øyene. Inntil det i 1609 ble invadert satsumaklanen fra den sydlige delen av Japan. I 1624 ble øygruppen underlagt Satsumariket.

I 1879, under Meijirestaurasjonen, ble området en del av Japan, først som en del av Osumi Provins, senere som en del av Kagoshima Prefektur.

Osumiene ble besatt av USA under andre verdenskrig, i våren 1945. USA forvaltet området etter krigen, helt til øyene ble gitt tilbake til Japan i 1953.

I 1969 ble Tanegashima Space Center (TNSC) åpnet på den sydlige delen av Tanegashima, av NASDA (National Space Development Agency of Japan), romfartssenteret ble senere overtatt av JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency).