Osterøy museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Osterøy museum
Kart
Osterøy museum
60°30′09″N 5°32′42″Ø
Nettstedhttps://muho.no/osteroymuseum

Heimvikstova.

Osterøy museum er et kulturhistorisk museum for Osterøy og de nærmeste bygdene. Museet skal samle, ta vare på og ellers dokumentere kulturminner fra dette området. Museet, som ble etablert i 1920, ligger på en sandbanke på Gjerstad. Tunet har i alt ti tilflyttede bygninger, der man har samlet kunnskap om det gamle bondesamfunnet, skolene på veiløse steder i Osterfjorden, og på nyere tiders industri og håndverk.

Museet samarbeider med, og har felles personale med Havråtunet.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Museet har en samling på vel 12 000 gjenstander; innbo, tekstiler og redskaper knyttet til landbruk, håndverk og småindustri.

Byggeskikken på Strilelandet er godt representert, med røykstuer og lemstuer, loft, ildhus murt i stein og grindbygd løe. Til samlingen hører også anlegg på rot; museet eier to kvernhus som står på opprinnelig plass. Det mangfoldige næringslivet på Osterøy er representert med to garveribyggninger: Barkhuset på Brakvatnet og Garverimuseet på Valestrand, og to smier: Gjerstad låsfabrikk fra 1880-årene og Mjedlesmia i Mjeldalen – en bygdesmie fra 1917.

I 1996 mottok Osterøy museum en samling med vogner og utstyr for hest fra en lokal samler, Mons Jakobsen. Deler av samlingen blir utstilt i det nye museumsbygget, som i tillegg til utstilling også rommer magasin, kontor og verksted.

Kommunearkiv og lokalhistoriske arkiv utgjør en del av museet. Arkivet etter kommunene Hosanger og Hamre frem til kommunesammenslåingen i 1964 finnes her. Likeledes deler av haus. Lokalhistorisk arkiv inneholder blant annet bedrifts-, organisasjons- og gårdsarkiv.

Osterøy museumslag[rediger | rediger kilde]

Osterøy museumslag ble stiftet i 1999 og er en venneforening som vil arbeide for å fremme museumsinteressen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]