Oldenburg (Oldenburg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Horst Janssen-museet i Oldenburg.

Byen Oldenburg i regionen Oldenburg ligger ved elva Hunte og Küstenkanal (Ems) 50 km nordvest for Bremen i Niedersachsen i Tyskland. Gamlebyen har renessanseslott fra 1600-tallet og gamle kirker. Byen har ellers tekstil-, kjøtt- og motorindustri og universitet fra 1974. Byen hadde 158 000 innbyggere i 2005.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oldenburg slott

Byen var først nevnt i 1108, på den tiden kjent under navnet Aldenburg. Byen ble viktig fordi den ligger nært knyttet til elven Hunte. Oldenburg ble hovedstaden i landskapet Oldenburg, en liten bystat i skyggen av den langt mer mektige hanseatiske bystaten Bremen.

Vakthus og Lamberti-kirken

I det 17. århundre, var Oldenburg en velstående by i en tid for krig og opprør, og befolkningen og makten vokste vesentlig. I 1667 ble byen rammet av den katastrofale svartedauden og kort etter ødela en brann byen. De danske kongene, som også var grever av Oldenburg på den tiden, var ikke mye interessert i kårene i byen og den mistet det meste av sin tidligere betydning. I 1773 endte det danske styre av byen. Da hendte det at de ødelagte bygningene i byen ble gjenoppbygget i klassisistisk stil.

I 1893 ble en kanal som forbinder elven Hunte og elven Ems opprettet, som forbinder havnen til Oldenburg med Nordsjøen. Dette førte til at byens økonomiske betydning økte betydelig.

I 1945 etter andre verdenskrig, vokste befolkingen i Oldenburg til mer enn 100.000 innbyggere, da flyktninger migrerte inn i byen som var lite bombet under verdenskrigen.