Ohridavtalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ohridavtalen er en fredsavtale undertegnet av representanter makedonske og albanske partier i Nord-Makedonia. Avtalen, som ble framforhandlet ved hjelp av USA og EU, ble undertegnet 13. august 2001. Den har navn etter byen Ohrid der forhandlingene mellom partene fant sted.

Ohridavtalen gjorde slutt på den væpnede konflikten som startet i februar 2001 mellom den albanske Nasjonale frigjøringshæren (NLA) og Nord-Makedonias myndigheter og som krevde over 1000 menneskeliv. Avtalen sikret større innflytelse for det albansktalende mindretallet i Makedonia. Som følge av avtalen ble Nord-Makedonias grunnlov 16. november 2001 endret på femten punkter, hovedsakelig slik at albanerne sikres større rettigheter og medvirkning i Makedonias politiske system. Albansk er etter avtalen blitt offisielt språk i Nord-Makedonia. Avtalen forpliktet NLA til å innstille fiendtlighetene og la seg avvæpne.

Verken Nord-Makedonias regjering eller den Nasjonale frigjøringshæren var direkte involvert i forhandlingene. Partene var på makedonsk side representert ved to de største partiene, Den Indre Makedonske Revolusjonære Organisasjon-Det Demokratiske Parti for Makedonsk Nasjonal Enhet (VMRO-DPMNE) og Makedonias Sosialdemokratiske Allianse (SDSM), mens den albanske siden var representert ved Albanernes Demokratiske Parti (DPA) og Partiet for Demokratisk Velstand (PDP).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]