Norsk helsearkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norsk Helsearkiv er en del av Arkivverket, og ble etablert på Tynset i 2019. Norsk helsearkiv skal samle inn og digitalisere avdøde pasienters journaler fra spesialisthelsetjenesten. Helseopplysningene samles i Helsearkivregisteret, og gjøres tilgjengelig for forskere og pårørende i samsvar med gjeldende lovverk.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etableringen av Norsk helsearkiv bygger på NOU 2006:5, Norsk helsearkiv - siste stopp for pasientjournalene.

Regjeringen besluttet å opprette Norsk helsearkiv under behandlingen av statsbudsjettet i 2009. Sommeren 2009 ble det bestemt at Norsk helsearkiv skulle legges til Tynset.

Interimsorganisasjonen for Norsk helsearkiv ble opprettet i 2010, og var aktiv frem til Norsk Helsearkiv ble permanent etablert på Tynset fra 2019.

Helse- og omsorgsdepartementet har det overordnede ansvaret, og er oppdragsgiver for etableringen av Norsk helsearkiv.

Formål og oppgaver[rediger | rediger kilde]

Norsk helsearkivs overordnede formål er å bidra til ny kunnskap og bedre folkehelse.

Norsk helsearkiv inngår avtaler og følger opp virksomhetene i spesialisthelsetjenesten. Virksomhetene skal levere (avlevere) både fysisk og elektronisk materiale, og de er pliktige til å levere pasientarkivmaterialet etter helsearkivforskriften kapittel 2.

Pasientarkivmateriale på papir blir digitalisert og deretter destruert (kassert). Et utvalg papirjournaler fra pasienter som er død før 1950 blir tatt vare på i sin helhet i et fysisk arkiv i tillegg til den digitaliserte versjonen. Det digitaliserte materialet blir samlet i Helsearkivregisteret, og det er Norsk helsearkiv som forvalter og bevarer innholdet i registeret.

Norsk helsearkiv utleverer opplysninger fra registeret til forskere og pårørende etter gjeldende lovverk og bestemmelser.

Helsearkivregisteret[rediger | rediger kilde]

Norsk helsearkiv forvalter Helsearkivregisteret, som er et sentralt helseregister. Helsearkivregisteret er det første nasjonale helseregisteret av sitt slag, og er unikt i verdenssammenheng.

Helsearkivregisteret inneholder opplysninger om avdøde pasienter som har mottatt helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. De digitaliserte pasientjournalene føres inn i registeret, som vil vokse i takt med mengden materiale Norsk helsearkiv tar imot.

Helsearkivregisteret er en del av Helseanalyseplattformen, og forskere kan søke om data fra registeret via helsedata.no. Materialet er spesielt relevant for medisinsk- og helsefaglig forskning (innen både somatikk og psykiatri), men også for forskning innen historie, samfunnsfag, antropologi, organisasjon av helsesektoren med mer.

I tillegg til å være en primærkilde for forskning vil Helsearkivregisteret være relevant for kobling med ulike datakilder, som andre helseregistre og helseundersøkelser.

Lovhjemmel[rediger | rediger kilde]

Stortinget vedtok i lov om endringar i helseregisterlova mv. (etablering av Norsk helsearkiv m.m.) av 22. juni 2012 nr 47 hjemler for virksomheten i Norsk helsearkiv.

Helse- og omsorgsdepartementet har utarbeidet forskrift om Norsk helsearkiv og Helsearkivregisteret (Helsearkivforskriften). Helsearkivforskriften ble vedtatt i offisielt statsråd fredag 18. mars 2016.

Ledere[rediger | rediger kilde]

  • 2010-2018: Tom Kolvig
  • 2018- : Bjørn Børresen

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]