Norgesglass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Norgesglass».
Forskjellige «Norgesglass».

Norgesglass er et fellesnavn på glasskrukker for hermetisering, sylting og annen konservering. Krukken har gjenger, glasslokk, gummipakning og en gjenget aluminiumsring som skrus til og presser lokket fast ned mot pakningen og gjør krukken lufttett. Når krukken fylles med varmt syltetøy, vil det skapes undertrykk under avkjøling slik at tettingen blir enda bedre. Innholdet kan også beskyttes mot påvirkning med å legge på et lokk av smeltet voks. Norgesglasset revolusjonerte lagring av mat i Norge.

Definisjonen på typen er «Norgesglasset», produsert fra 1908 til 1978.

Produksjonen ble etter hvert tatt over av Drammen Glassverk, fra 1958 og frem til 1978 av Moss Glassverk. Glasset finnes i minst seks forskjellige størrelser og er produsert i om lag 75 millioner eksemplarer.

Kilner jar[rediger | rediger kilde]

Et Kilner glass fra før 1928

Oppfinnelsen ble tatt fra det engelske Kilner jar oppfunnet av Kilner-familien og produsert av John Kilner & Co, i Yorkshire.

Caleb Kilner oppfant Kilner jar. Sønnen John Kilner lagde selskapet John Kilner & Co glass company i 1842 og produserte mengder av glasset. Glassene ble kopiert og produsert av andre, og forretningsvirksomheten til Kilner-familien ble slått konkurs i 1937.

Kilde[rediger | rediger kilde]