Moss Glassverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maleriet «Arbeidere på hjemvvei» er Munchs mest kjente fra perioden hvor han bodde på Grimsrød gård og skildrer arbeidere fra Moss Glassverk.
Forskjellige «Norgesglass» produsert av Moss Glassverk

Moss Glassverk produserte glassemballasje fra etableringen i 1898 til det ble nedlagt i 1999.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Moss Glasværk ble stiftet 18. januar 1898 og fikk tomt i Helgerødgaten 10. Produksjonen og første arbeidsdag startet 22. desember 1898. Senere ble bedriftsnavnet endret til Moss Glassverk AS.

Anton Thorstensen, Kristian Oppegård og Einar Westbye Egeberg regnes som glassverkets grunnleggere.

Det var flere grunner til at de begynte med flaske produksjon i Moss. Byen begynte å vokse og utvikle seg, da økte antall bryggerier i Norge generelt. Bryggeriene trengte flasker og glass, derfor var det gunstig å starte opp bedriften AS Moss Glassverk. Det var mange bryggerier i Moss på denne tiden og derfor var behovet stort for flasker. Etter mellomkrigstiden var det mangel på kvalifiserte glassblåsere, da ble mange personer fra det svenske glassbruk rekruttert. De svenske arbeiderene hadde erfaring fra Liljedahls glassverk i Värmland.[1]

Etter hvert vokste driften og i 1907 hadde verket to smelteovner og 65 glassblåsere. I 1913 ble den første flaske-blåsemaskinen kjøpt inn til Moss Glassverk. Like etterpå fusjonerte Laurvig Glasværk med Moss Glassverk. Samme år ble Bergen Glasværk føyet til selskapet. Produksjonen ved Laurvig Glasværk ble lagt ned i 1926 og året etter Bergen Glasværk. Fra 1927 hadde Moss Glassverk monopol på produksjon av glassemballasje i Norge. På glassverkområdet ble det bygget åtte store hus med leiligheter for arbeiderne og funksjonærer. Fem av husene ble senere revet fordi verket skulle utvides.

Moss Glassverk ansatte over 50 gutter og jenter som assistenter for glassblåserne. Dette var barn i alle aldere, hvor de fikk liten eller ingen skolegang. De bidro tidlig med inntekter til hele familien, og glassblåsning gikk gjerne i arv fra far til sønn. Oppgavene kunne variere. De litt større guttene med kallenavnet "innbærsgutter", hadde blant annet ansvar for å bære inn ferdigblåste flasker til kjøling.

På sitt største produserte Moss Glassverk både glassembalasje og plastembalasje. Det var alt fra konserveringsglass, flasker, bokser og begre. På slutten av 1930-årene produserte Moss Glassverk 20 millioner enheter i året. På det meste, i 1972, var produksjonen oppe i 187 millioner enheter årlig. I 1954 fikk glassverket sitt eget varemerke, MG.

Både produksjonslokaler og administrasjonslokaler på Jeløya er i dag revet. Området hvor verket lå er i dag delvis bebygget med boligblokker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ringdal 1994, s. 87

Litteratur[rediger | rediger kilde]