Nils Edvard Marthinussens vei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nils Edvard Marthinussens vei
Nils Edvard Marthinussens vei går til høyre i bildet langs Skomakerdiket, her sett fra Midtfjellet - Granbakken i skogen til venstre for vannet - Løvstakken i bakgrunnen.
Basisdata
NavnNils Edvard Marthinussens vei
LandNorge
Strøk Fløyen
KommuneBergen
Kommunenr1201
Tilstøtendeveien Byfjellene i begge ender

Kart
Nils Edvard Marthinussens vei
60°23′37″N 5°21′01″Ø

Nils Edvard Marthinussens vei er en vei på Fløyen i Bergen som går nordøstover fra turveien Byfjellene til nær varden på Fløyfjellet der den igjen møter Byfjellene i nord[1].

Friluftsområde[rediger | rediger kilde]

Veien ligger kun en 10 minutters spasertur på 600 meter fra Fløibanens øvre stasjon dersom man tar Fløibanen opp, og er et populært turområde i seg selv eller på vei til og fra områdene på og rundt Fløyen. Både fra Søre Kamvei (Knattenveien) og Kamveien (Byfjellene) kommer man hit. Fortsettelsen går videre på veier eller stier til Søre Midtfjellet med Brushytten, og til Blåmanen eller Rundemanen.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Skomakerstuen ved Skomakerdiket.
Skomakerstuen med overbygde uteplasser.
Granbakketårnet med god utsikt over Bergensdalen.

Øst for veien ligger Skomakerdiket med varmestuen Skomakerstuen med kafedrift på dagtid i helgene. Den ble ferdigbygget i 2020 etter en arkitektkonkurranse vunnet av arkitektfirmaet SAAHA[2]. Det var svært omdiskutert og kritisert å bygge enda mer i urørt natur på Fløyen, men diskusjonen stilnet noe ved et bygg som faller inn og 'følger' terrenget. Takutstikket gir også en mulighet for beskyttelse mot dårlig vær.

Like ved Skomakerstuen er det grillplasser og toaletter og en sti som fører til gapahuken Skomakerhiet og en annen sti som fører til utsiktstårnet Granbakken med flott utsyn over Bergensdalen.

Det er til enkelte tider gratis utleie av kanoer fra et par bygg og kai i sørenden av vannet.

Referanser[rediger | rediger kilde]