Nettbutikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Nettbutikk er en interaktiv og virtuell butikk der kunder kjøper varer, tjenester ol. direkte fra en selger på Internett. Dataenheter som for eksempel datamaskin og mobiltelefon med tilgang på Internett gjør denne typen butikker tilgjengelig for kunder. Verdens største netthandel er eBay som er en både er en nettbutikk og nettauksjon i prinsippet selger alt og har millioner av produkter.

På norsk er det flere synonymer for nettbutikk. Blant disse er webbutikk, ebutikk og ehandel. Engelskinspirerte ord er representert når det gjelder ord tilknyttet nettbutikker og netthandel.

Statistikk fra Distansehandel Norge fra 2012, Bedrifter som selger data, lyd- og bildeprodukter sto for 30 prosent av omsetningen i netthandelsmarkedet i 2012. Deretter kommer klær, sko og tilbehør med 16 prosent, helse- og velværeprodukter med 9 prosent og bøker med ca. 8,5 prosent.

Når du bestiller varer fra en utenlandsk nettbutikk, må du i de fleste tilfeller betale merverdiavgift på 25 prosent når varen kommer til Norge. Handler du klær, må du også betale toll. Bøker er momsfritt. Du slipper å betale merverdiavgift hvis varesendingen har en verdi på under 200 kroner. Frakt og forsikring regnes ikke med i 200-kronersgrensen. Dette avgiftsfritaket gjelder alle varer utenom alkohol og tobakk.

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.

kilde:Netthandelsstatistikk Norge 2012, toll.no