Ndebele

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Matabelene er en gren av zuluene som delte seg fra Shaka tidlig i 1820-årene under lederskapet til Mzilikazi, en tidligere general i Shakas armé. De er nå vanligvis kjent som ndebele eller amandebele. De kaller seg selv amahlabezulu som betyr «stikkere av zulu». Dette navnet stammer fra deres voldelige deling fra zuluene.

I senere år har befolkning av ndebele i Zimbabwe sunket på grunn av gukurahundi, et folkemord som ble utført av regjeringen i Zimbabwe på ndebelene og sekundært på grunn av migrasjon til andre land, særlig Sør-Afrika på leting etter jobb og som en effekt av gukurahundi og den økonomiske krisen som har grepet Zimbabwe siden 2000.

Mange mennesker som for tiden identifiserer seg som ndebeler er faktisk av shona-opprinnelse, ncuber, moyoer og mange andre. Kalanga, venda, nambia og tonga er forskjellige grupper som har egen identitet. Før 1650 var matabele-regionen sentrum for folk som generelt ble kalt rozvi av moyo-klanen med deres adiministrative senter ved Khami (Zhame). De fleste av disse folkene ble absorbert i det som blir kalt matabele.

Se også[rediger | rediger kilde]