Mutt and Jeff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Mutt and Jeff er en langtlevende og populær amerikansk avistegneserie laget av tegneren Bud Fisher i 1907 om «to misforståtte». Historikere betrakter Mutt and Jeff, opprinnelig kalt A. Mutt som den første amerikanske avistegneserie, publisert som en stripe, i motsetning til en enkelt tegning, noe som gjør den til den første vellykkede tegneserie i stripeformat.

«Mutt and Jeff» ble publisert landsdekkende i USA («sydicated») frem til 1983. Flere talentfulle tegnere var involvert, men hovedsakelig var det tegneren Al Smith som tegnet stripen i nesten femti år. Senere ble den også publisert som vitsetegninger, filmer, i popkultur og varer og opptrykk.

Landsdekkende suksess[rediger | rediger kilde]

Harry Conway «Bud» Fisher var sportstegner for San Francisco Chronicle tidlig på 1900-tallet, i en tid da en avistegning var en enkelt tegning. Hans oppfinnelse var å fortelle en tegneserievits i en sekvens, eller stripe. Han fikk den første amerikanske tegneserien til å lykkes i stripeformat. Konseptet med en avisstripe med tegninger i hele uken ble skapt av Clare Briggs med A Piker,Clerc fire år tidligere, men den ble kortvarig, inspirerte ikke til ytterligere tegneserier i et stripe-format. Tegneserihistorikeren Don Markstein forklarte det slik:

«Fisher's comic strip was very similar to A. Piker Clerk, which cartoonist Clare Briggs … had done in the very same daily format for The Chicago American in 1903. But tho Fisher was born in Chicago, it's unknown whether or not he ever saw the Briggs strip, so let's give him the benefit of the doubt and say he had an idea. Despite the Briggs primacy, A. Mutt is considered the first daily strip because it's the one that sparked a trend in that direction, which continues to this day»[1]

A. Mutt tegneserien ble bedre kjent under sin senere tittel, Mutt and Jeff som debuterte 15. november 1907 på sportssidene i San Francisco Chronicle. De utvalgte karakterene hadde tidligere dukket opp i en sportstegneserie av Fisher, men den var ikke navngitt. Fisher hadde overtalt sin redaktør, John P. Unge om å trykke en vanlig stripe så tidlig som i 1905, men ble nedstemt. I henhold til Fisher hadde Unge fortalt ham «De vil ta for mye plass, og lesere er vant med å lese nedover på siden, og ikke horisontalt».[2]

Denne stripen fokuserte på en enkelt hovedpersonen, før den andre halvdelen av duoen dukket opp 27. mars 1908. Den ble bare trykket i Chronicle da Fisher hadde ikke lengre hadde plass til striper i landsdekkende aviser. Stripens emne ble valgt dagen før publisering, og refererte ofte til lokale hendelser som var tidens overskrifter, eller til bestemte hesteveddeløp som gikk den dagen.

I 1908 omtalte en stripe av Mutt om en parade av en tynt-forkledd karikaturer av spesifikke San Francisco politiske skikkelser, mange av dem ble senere tiltalt for bestikkelser Den 7. juni 1908 ble stripen flyttet fra sportssidene og til Hearst's San Francisco Examiner der den ble syndikert, og dermed landsdekkende gjennom King Features Syndicate og ble en nasjonal hit. Deretter ble Fisher første kjendis i tegneserieindustrien.[3] Fisher hadde tatt forholdsregler for opphavsrett til stripen i sitt eget navn da han flyttet den til King Features og gjorde det umulig for Chronicle å fortsette stripen ved hjelp av en annen tegner

I 1918 kom Mutt and Jeff som en søndagstripe og den fortsatte sin suksess. Fisher ble stadig mer avhengige av assistenter til å tegne. Fisher ansatte Billy Liverpool og Ed Mack. Kunstneren Hearst hadde på et tidspunkt blitt opplært til å ta over stripen som skulle gjøre det meste av kunstverket.[4] Andre assistenter på stripen omfattet Ken Kling også idéer fra George Herriman og Maurice Sendak (mens han fremdeles gikk i videregående skole)

Fisher miste all interesse for stripen i løpet av 1930-årene, og etter at Mack døde i 1932, falt arbeidet med stripen på Al Smith.[5][6]. Stripen beholdt Fisher's signatur til hans død, men ikke før 7. desember 1954 var stripen signert av Smith.

Al Smith fikk National Cartoonists Society Humor Comic Strip Award i 1968 for sitt arbeid med stripen.[7] Smith fortsatte å tegne Mutt and Jeff frem til 1980, to år før den sluttet å bli publisert.

I innledningen til Forever Nuts: Early Years of Mutt & Jeff ga Allan Holtz følgende begrunnelse for stripens lange levetid og død:

The strip's waning circulation got a shot in the arm in the 1950s when President Eisenhower sang its praises, and then again in the 1970s when a nostalgia craze swept the nation. It took the 1980s, a decade focused on the here and now, and a final creative change on the strip when even Al Smith had had enough, to finally allow the strip the rest it had deserved for decades.[8]

I løpet av denne siste perioden ble den tegnet av George Breisacher.[9]  I dag fortsetter Andrews McMeel Universal å syndikere Mutt and Jeff på forlaget Classic  (i både engelsk og spansk versjoner) under signatur av Pierre S. de Beaumont (1915-2010), grunnlegger av Brookstone (forlag og kjede). Beaumont arvet stripen fra sin mor, Aedita de Beaumont,[10] som giftet seg med Fisher i 1925 (paret skilte lag etter fire uker, men aldri skilt).[11]

Tegninger og historien[rediger | rediger kilde]

En scene fra 1912 scene show.
Annonse (1918)

Augustus Mutt er en høy, tørrvittig fyr, en fanatisk spiller på veddeløpsbaner —som er motivert av grådighet. Mutt har en kone, som bare er kjent som Mrs. Mutt og en sønn, Cicero. Mutt opptrådte først sammen med Jeff, en beboer i et sinnssykeasyl som delte hans lidenskap for hesteløp i 1908. De dukket opp i fler og fler striper sammen til stripen forlot hestetemaet og konsentrerte seg om Mutts andre merkelige «bli-raskt-rik ordninger». Jeff opptrådte vanligvis som en (noen ganger uvillige) partner. Jeff var kort, skallet som en billiardkule, og hadde kinnskjegg. Han hadde ikke etternavn, sa hans navn var «bare Jeff—først og sist og alltid er det Jeff». Men på ett punkt, sent i stripens liv, ble han identifisert med telegramadresse som Othello Jeff. Han har en tvillingbror som heter Julius. De er så like at Jeff, som ikke har råd til å få malt sitt portrett sitter for Julius, som er altfor opptatt til å posere. Sjelden endrer Jeff seg fra sitt vante antrekk med sort flosshatt og sort jakke med fløyelskrage. Mutt og Jeffs venner har alltid vært Gus Geevem, Joe Spivis, og den engelske Sir Sidney. Karakteristiske utbrudd og setninger som ofte dukket opp under publisering av stripen var "Nix, Mutt, Nix!", "For kjærlighet til Mike!" og "Oowah!"

Program fra Mutt and Jeffs skilsmisse (1920)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Bud Fisher på Don Marksteins Toonopedia. originaien 4. april 2012.
  2. ^ The Comics Journal #289, April 2008, p. 175.
  3. ^ "Bud Fisher at Don Markstein's Toonopedia.
  4. ^ http://lambiek.net/artists/l/liverpool_billy.htm. 
  5. ^ http://lambiek.net/artists/f/fisher_b.htm. 
  6. ^ http://lambiek.net/artists/s/smith_al.htm
  7. ^ http://www.reuben.org/ncs/archive/divisions/strips.asp. 
  8. ^ Forever Nuts: The Early Years of Mutt & Jeff by Bud Fisher, edited by Jeffrey Lindenblatt; ISBN 1-56163-502-2
  9. ^ http://lambiek.net/artists/b/breisacher_george.htm. 
  10. ^ Fox, Margalit.
  11. ^ "Private Lives", Life magazine, 28 December 1936, page 62

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]