Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Te Papa.

Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa er New Zealands nasjonalmuseum. Det blir markedsført og er vanligvis kjent som Te Papa og Our Place. «Te Papa Tongarewa» er maori og er grovt oversatt til «stedet med skattene fra dette landet».

Te Papas utstillingsbygning ligger ved Cabel Street i Wellington. Den inneholder 36 000 kvadratmeter over seks etasjer med utstillinger rundt New Zealands kultur og miljø. Museet har også endel utearealer med kunstige huler, krattskog og våtmark. Bygningen kostet NZ$3 000 000 da den åpnet 14. februar 1998. En annen bygning på Tory Street er forskningslokaler og lagerrom, og er ikke åpen for publikum. I løpet av de første fem månedene hadde museet 1 million besøkende. De etterfølgende årene har besøkstallet ligget på mellom 1 og 1,3 millioner besøkene.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Museet har vært gjenstand for endel kontroverser. Endel har uttrykt bekymring over å samle så store deler av den newzealandske kulturarven ved vannkanten i et jordskjelvrammet område. Dessuten har det vært uenighet rundt vektleggingen av museumsgjenstandene, der enkelte har følt at viktige museumsgjenstander ikke har fått nok plass. I oktober 2006 holdt den newzealandske forsvarsindustriorganisasjonen for fjerde gang sitt årsmøte ved Te Papa. Dette tiltrakk seg demonstranter, som sperret inngangen. I en tilsvarende protest året før ble tyve demonstranter blitt arrestert av politiet.