Moderaterna på Åland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Moderaterna på Åland
Land Åland
Erklært ideologi Konservatisme
Grunnlagt 1967
Leder Johan Ehn (2006)
Ungdomsorg. Unga Moderater
Hovedkontor Mariehamn
Representanter:
Lagtinget
4 / 30
(2011)

Moderaterna på Åland (m) er et borgerlig politisk parti på Åland. Partiet anser seg selv som et moderne, progressivt og borgerlig parti, og kan sies å føre en overveiende konservativ politikk. Leder i Moderaterna på Åland siden 2006 er Johan Ehn.

Historie[rediger | rediger kilde]

Borgerlige politikere på Åland var inntil 1967 løst organiserte i valgorganisasjonen Åländsk Samling. På et møte i Mariehamn skulle man stifte det borgerlige partiet Åländska Förbundet, men det ble uenigheter, og en rekke politikere fra land- og skjærgårdskommunene brøt ut og stiftet Landsbygdens och skärgårdens valförbund (LoS). Videre dannet kjøpmenn, lærere og andre fra Mariehamn partiet Mariehamn-liberalerna, slik at de gjenværende stiftet Frisinnad Samverkan. Høsten 1967 gikk Mariehamn-liberalerna og to andre mindre grupperinger inn i Frisinnad Samverkan, som senere skiftet navn til Moderaterna på Åland i 2011.

Ungdomsorganisasjonen Unga Moderater ble stiftet i 1971 som Borgerlig Ungdom, men skiftet senere navn til Samlad Åländsk Ungdom, videre til Frisinnad Ungdom i slutten av 1970-årene og til sitt nåværende navn i 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]