Mitt Barn Lebensborn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mitt Barn Lebensborn
UtviklerSarepta studio
Teknopilot
DistributørSteam
App Store[1]
Nintendo eShop
Google Play
Microsoft Store
PlattformiOS, Android
Utgivelse6. mai 2018 (Android)[2]
8. mai 2018
18. mai 2018 (iOS)[3]
SjangerLivssimulatorspill
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI: 12 år
Nettstedwww.mychildlebensborn.com

Mitt Barn Lebensborn[a] eller My Child Lebensborn[b] er et BAFTA-belønnet historiedrevet simulasjonsspill for iOS- og Android-enheter, utviklet av norske Sarepta Studio og Teknopilot, utgitt i 2018. I spillet er du adoptivforelder for et krigsbarn i Norge i perioden etter den andre verdenskrigen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillet er en historiedrevet gjennomgang av hverdagen til et syv år gammelt krigsbarn født fra Lebensborn-prosjektet, i utgangspunktet bygd rundt Tamagotchi-liknende mekanikker, hvor målet er å balansere barnets ulike behov for næring og omsorg[4]. I begynnelsen av spillet får spilleren valget mellom en gutt, Klaus, eller en jente, Karin. Spillerne adopterer barnet i 1951 da det skal begynne på skolen, og konfronteres med ulike situasjoner og beslutninger for å hjelpe det gjennom ulike kapitler i barndommen. Spillet informerer i begynnelsen og slutten av hvert kapittel om den historiske bakgrunnen for hendelsene.

Total spilletid er om lag fire til fem timer.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Spillet er produsert av Teknopilot, med spillutviklingsselskapet Sarepta Studio som co-produsent, som et ledd i multimedieplattformen Wars Don't End. Utviklerne intervjuet norske krigsbarn, og har rådført seg med den norske gruppen Lebensborn Norway. Mitt Barn Lebensborn ble folkefinansiert med 130 000 kroner i en Kickstarter-kampanje i april 2017[5], og har også fått ulike støtteordninger fra Norsk filminstitutt på rundt 1,5 million kroner siden 2015[6].

Spillet ble gitt ut på engelsk på Frigjøringsdagen 2018, den 8. mai, og i august 2018 ble det presentert på tysk og norsk i sammenheng med den tyske spillmessen Gamescom i Köln. September 2018 ble det også tilgjengelig på japansk[7].

Anmeldelser og mottakelse[rediger | rediger kilde]

9. juni ble spillet Mitt Barn Lebensborn omtalt i den britiske avisen the Guardian som «Game of the Month». I Norge ble spillet godt mottatt, med spesiell skryt for å være et spill som bryter ny tematisk mark i dataspill, og for å være et hjerteskjærende innblikk i en mørk tid i norsk historie.

I slutten av mars 2019 ble spillet gjort utilgjengelig for kjøp for franske, tyske, russiske og østerrikske Android-brukere.[8]

Den 4. april 2019 vant spillet en pris i den britiske film- og spill-utdelinga BAFTA for spill som gjør mer enn å underholde i kategorien «Games Beyond Entertainment».[9]

Notiser[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Spillet er solgt i mobilapplikasjonsbutikker som «Mitt Barn Lebensborn», men er kreditert ved Norsk filminstitutt som «Mitt barn: Lebensborn».
  2. ^ Spillet er også solgt som «My Child: Lebensborn», men bruker mest formen uten kolon i utsalgssteder og på offisiell nettsted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]