Meldingssystem for smittsomme sykdommer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) drives av Folkehelseinstituttet, som etter smittevernloven har ansvar for å overvåke smittsomme sykdommer i Norge og bidra til den internasjonale overvåkingen. Folkehelseinstituttet driver Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og Det sentrale tuberkuloseregister, koordinerer overvåkingen i helseinstitusjoner og deltar i Europaunionens og Verdens helseorganisasjons overvåking.

MSIS.no inneholder et verktøy for innhenting av ikke-pasientidentifiserbare statistiske data fra MSIS om alle meldingspliktige sykdommer (unntatt influensalignende sykdom og HPV) fra 1977 til i dag.

Gruppering av sykdommer[rediger | rediger kilde]

Gruppe A[rediger | rediger kilde]

Disse sykdommene meldes fra medisinsk-mikrobiologiske laboratorier og leger til MSIS, Folkehelseinstituttet med full pasientidentitet. Legene benytter et eget skjema som de selv har tilgjengelig eller som de får tilsendt fra det medisinsk-mikrobiologiske laboratoriet sammen med prøvesvaret som indikerer en meldingspliktig sykdom. Meldingen fra legene går i kopi til kommunelegen i pasientens bostedskommune. I disse gruppene finnes over 50 ulike smittsomme sykdommer.

Gruppe B[rediger | rediger kilde]

Disse sykdommene meldes fra medisinsk-mikrobiologiske laboratorier og leger til MSIS, Folkehelseinstituttet uten pasientens navn og fødselsdato. I denne gruppa finnes sykdommene gonoré, hiv-infeksjon og syfilis.

Gruppe C[rediger | rediger kilde]

I denne gruppa finnes bare to sykdommer, genital chlamydiainfeksjon og influensaliknende sykdom. Antallet påviste tilfeller av genital chlamydiainfeksjon meldes en gang i året fra alle de medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene. Antall tilfeller av influensaliknende sykdom og deres kjønns- og aldersfordeling meldes hver uke i vinterhalvåret fra om lag 200 utpekte legekontorer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]