Medan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Medan er hovedstaden i provinsen Sumatera Utara (Nord-Sumatra) i Indonesia. Den er nord i provinsen og har en havneby, Belawan, og en internasjonal flyplass. Byen har (pr. 2004) 1 743 500 innbyggere; med forsteder antagelig rundt 2,5 millioner. I Indonesia er bare Jakarta og Surabaya større.

Medans offisielle grunnleggelsesdag er 1. juli 1590.

Medan begynte som Kampung Medan (kampung betyr «landsby»). Kampung Medan ble grunnlagt av Guru Patimpus omkring 1590. Kampung Medan lå i Tanah Deli (Deli-landet), og ble derfor også kalt Medan-Deli. De første innbyggere der tilhørte batakfolket. Det var ikke før kongen av Aceh, Sultan Iskandar Muda, sendte sin krigsherre Gocah Pahlawan Laksamana Khoja Bintan som sin representant i Tanah Deli at kongedømmet Deli begynte å vokse. Denne vekst tok Medan del i. Men kraftig økonomisk utvikling fant ikke sted i Medan før de nederlandske koloniherrer begynte å rydde land for å anlegge tobakksplantasjer. Medan ble da raskt et økonomisk og administrativt sentrum som skulle dominere utviklingen i hele landets vestre del.

Nederlenderne hersket over Tanah Deli siden 1658, etter at Sultan Ismail, hersker av kongedømmet Siak Sri Indrapura hadde avstått områdene Deli, Langkat og Serdang. I 1915 ble Medan hovedstad for provinsen Nord-Sumatra, og fikk bystatus i 1918.