Mannen fra Syd-statene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mannen fra Syd-statene
orig. The Southerner
Generell informasjon
Sjangerdrama
Utgivelsesår1945
Prod.landUSAs flagg Amerikansk
Lengde92 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJean Renoir
ProdusentRobert Hakim
David L. Loew
ManusforfatterHugo Butler
Jean Renoir
William Faulkner
Nunnally Johnson
SjeffotografLucien Andriot
Foran kamera
Medvirkendese egen liste
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Mannen fra Syd-statene[1], (originaltittel: The Southerner) er en amerikansk spillefilm fra 1945 regissert av Jean Renoir, med romanen "Hold Autumn in Your Hand" av George Sessions Perry som litterært forelegg.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med at Sam Tucker plukker bomull ved en åker i Texas, sammen med sin kone Nona og hans eldre onkel Pete. Men Pete kollapser plutselig på grunn av den ekstreme varmen, og kort tid før han dør sier han til nevøen sin at han heller burde arbeid for seg selv - og dyrke dine egne avlinger, i stedet for å arbeide for andre. Sam følger rådene fra onkelen sin. Så Nona, barna deres Daisy og Jot, og bestemor deres, forlater gården de hadde jobbet for, og setter ut for å arbeide ved en ledig 68 mål stor gård med to muldyr, en brukt plog, samt litt frø og gjødsel.

Men området de leier inkluderer bare en råtten og falleferdig hytte, og en tørr brønn. Med umiddelbart behov for drikkevann besøker Sam en barsk bonde i nabolaget, Henry Devers, som motvillig lar Tucker-familien dele vann fra hans egen brønn. Sam og familien hans fryser og sulter, i løpet av sin første vinter på gården. Men de overlever stort sett på vaskebjørn og annet småvilt som Sam skyter. Når våren kommer blir Jot syk, og legen informerer Nona om at gutten trenger en langt mer variert og vitamin-rik mat - inkludert grønnsaker, frukt og melk for å overleve.

Tuckers planter umiddelbart en hage, men produktene vil ta tid før de kan dyrkes. Daglige porsjoner med melk ville gi den lidende Jot en viss lindring. Men familien har ikke råd til å kjøpe eller leie deres egen ku. Sams kamerat Tim tilbyr å hjelpe ham med å skaffe ham en jobb ved en fabrikk. Men Sam er fremdeles fast bestemt på å lykkes som bonde. Snart blir familiens bønner besvart når Harmie, som eier den lokale landhandelen, hjelper dem med å skaffe en melkeku. I mellomtiden planlegger den forbitrede Henry Devers og hans nevø Finley å ødelegge for Tucker-familien, slik at Devers kan kjøpe gården billigst mulig. Etter et voldsomt regnvær og kraftig vind ødelegger snart hele bomullsavlingen deres, og har ødelagt hjemmet deres. Sam er lamslått av alel de plutselige ødeleggelsene, og han vurderer å gi opp hele gården.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]