Madhesi Tigers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Madhesi Tigers (transkriberes også Madesh, MT – Madhesi-tigrene) er en mindre, væpnet nasjonalistisk organisasjon i Nepal.

Madhesi er et navn befolkninga i Tarai, det lave, tropiske grensedistriktet mot India, bruker om seg sjøl. MT skal være aktiv lokalt blant hinduer med kulturell tilknytning til India lokalt i de østre delene av Tarai.

Dens leder er i 2007 Chattan Singha.

Utbrudd fra NKP(M) i 2004[rediger | rediger kilde]

MT blei danna sommeren 2004 da ei gruppe leda av Ajaya Yadav (også transkribert Ajay, egentlig navn Shambu Prasad Yadab) brøyt med NKP(Maobadi). A. Yadav skal ha vært en soldat på lavere nivå i maoistpartiets Folkets Nasjonale Frigjøringshær (i pressa ofte kalt PLA). NKP(M) hevda seinere at han opprinnelig hadde vært røver, og at de hadde gjort en feil ved å rekruttere ham.

I 2004 brøyt minst to andre grupper med liknende kulturell bakgrunn ut av maoistbevegelsen i det østlige Tarai: den militære organisasjonen JTMM leda av Jay Krishna Goit, og den legale fronten MJF leda av Upendra Yadav. Det er ikke kjent at MT og A. Yadav hadde noen kontakt med disse organisasjonene. I motsetning til MT var de også leda av folk som hadde vært relativt sentrale i maoistenes organisasjoner.

Gruppa skal ha vært relativt liten, og blei beskrevet som lokal, med aktiviteter i Sentralregionen, Rautahat distrikt.

A. Yadav hevda at han brøyt med NKP(M) fordi han oppdaga at partiet var innblanda i korrupsjon og kastepolitikk. Men ellers var MTs eget politiske grunnlag ikke særlig klart. Organisasjonen var angivelig for autonomi for Tarai. Men politiske standpunkter eller uttalelser er ikke kjent, og det virker ikke som om den har noe klart politisk program eller har drevet propaganda.

Aksjoner 2004 og 2005[rediger | rediger kilde]

Madhesi Tigers brukte sin kunnskap om NKP(M) og PLA til å angripe deres medlemmer og leirer i Tarai. Ifølge pressa skjedde dette i samarbeid med regjeringas sikkerhetsstyrker. MT drepte folk som gruppa hevda sto i kontakt med maoistene og satte fyr på husene deres. Gruppa drepte også medlemmer av andre partier og andre ikke-maoister, og kidnappa folk mot løsepenger. Dette blei omtalt i pressa høsten 2004 og våren 2005.

NKP(M) oppfatta gruppa som et problem høsten 2004, og skal ha sendt en divisjon fra Sindhuli distrikt ned i Tarai for å slåss mot MT. Informasjon fra Ayaja skal bl.a. ha hjulpet hæren til å ta Suresh Chaudhary, leder i Tharuwan Liberation Front (en av maoistenes støtteorganisasjoner.)

17. februar 2005, like etter Kong Gyanendras statskupp, starta en ukelang pogrom mot angivelige maoister i Vestregionen Kapilvastu distrikt Tarai. I løpet av ei uke blei over 700 hus brent, 30 mennesker lynsjet og mange kvinner voldtatt. 21. februar kom flere ministre fra Gyanendras diktatoriske regjering reisende for å holde taler som roste aksjonen mot maoistene. Ifølge noen rapporter skal MT ha deltatt i denne aksjonen, men den skjedde utafor det området der det er kjent at MT opererte på denne tida. Det kan også ha vært andre som har brukt tilsvarende navn.

Likvidering av ledelsen april 2005[rediger | rediger kilde]

25. april 2005 blei Ajaya Yadav og hans nestkommanderende Chattan Singh Arjun (også han en tidligere PLA-soldat) funnet skutt i Sentralregionen, Sarlahi sone, på bredden av Bagmatgi-elva. Regjeringas sikkerhetsstyrker hevda at de var drept av maoister. Ettersom MT også hadde drept andre enn maoister, kan det ikke utelukkes at det var andre som sto bak likvideringa.

Etter dette ble MT mindre aktiv og var lite omtalt i resten av 2005 og 2006.

Massekidnapping februar 2007[rediger | rediger kilde]

28. februar 2007 blei det kjent at Madhesi Tigers hadde kidnappa 11 personer fra området Koshi Tapu, Østregionen, Saptari distrikt, Bharadawa. 100 væpna menn tok først bosetninga under kontroll og bortførte deretter de 11. Innbyggerne i Koshi Tapu er om lag 100 familier som i de siste 5 åra har innvandra fra høyere distrikter i Nepal – i Tarai omtalt som pahade. Madhesi Tigers trua dem med å dra tilbake dit de kom fra innen ei uke eller føle konsekvensene.

MTs leder Chattan Singha har tatt ansvaret for aksjonen på vegne av organisasjonen.

Det ser derfor ut som om MT nå støtter en politikk for etnisk utrensking av pahade-innflyttere fra Tarai, på linje med den som de mer kjente separatistene i JTMM driver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]