MK «Hausten»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MK «Hausten»
Generell info
Andre navnHausten, Concord II
Skipstype1917–1976: Fraktefartøy
1976–1986: Turbåt
1986–2019: Skoleskip
Bygget1917
FlaggstatNorges flagg Bergen
RegisterErik M. Hammarhaug i Vikane, Kvinnherad
StatusTrolig solgt til Frankrike som lystbåt.
KallesignalLGGF
SkrogMotorkutter
Tekniske data[a]
SkrogMotorkutter
Lengde62 fot
Bredde15,6 fot
Dypgående7,3 fot
Hovedmaskin2syl 2tev Detroit Diesel
Ytelse180hk
Tonnasje33 brt

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

MK «Hausten» er en kravellbygget motorkutter bygget i Ølve i 1917. Fartøyet ble bygd 62 fot langt, 15,6 fot bredt og stakk 7,3 fot dypt. Kutteren var på 33 brt. og ble utstyrt med motor, en Avance på 30 HK.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hausten ble sjøsatt på den såkalte «bots- og bededagen» i oktober 1917. Levert i 1918 til partreiarlaget Erik M Hammarhaug i Vikane, Kvinnherad. Fartøyet fikk navnet «Hausten» etter årstidene, og var en ekte hardangerkutter.

  • 1925 kjøpte Concord Canning CO båten, og fartøyet ble samtidig omdøpt til «Concorde II».

Fraktebåten var kjent for å være en god sjøbåt, og var rask til å levere. Fartsområdet var stort; «Hausten» hentet råvarer helt øst ved Hvaler til øverst på Nord-Vestlandet. Det fortelles at hun i denne farten enkelte ganger kunne være lastet så tungt at det var vann på dekket, men at hun i fart steg med 3 tommer. I slik fart gikk hun fullastet i lasterommene og med skjeppekasser på dekk.

  • 1986 gikk en gruppe lærer fra steinerskolen i Bergen og Rostadheimen på Garnes til innkjøp av «Hausten». Samtidig ble stiftelsen Hausten opprettet. Formålet var å skape muligheter for unge mennesker til aktiv opplevelse i naturen, og å gi dem anledning til å gjøre seg erfaringer innen friluftsliv.
  • 2009 ble Soon Sjøskole eier av «Hausten» de driftet henne i 10 år, men ser seg ikke istand til å holde henne, med endret drift, og mindre overføringer/tilskudd fra Staten.

Kilder[rediger | rediger kilde]