Møre og Romsdals fylkesvåpen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møre og Romsdals fylkesvåpen

Møre og Romsdal fylkesvåpen er fylkesvåpenet til Møre og Romsdal fylke. Våpenet ble vedtatt ved Møre og Romsdals fylkesting den 15. mars 1978, og er tegnet av Harald Hallstensen.[1] Motivet kalles «Nordvegen» og gir utrykk for at skipsleia var den viktigste ferdselsveien i eldre tid. Våpenet har tre skip for å vise at fylket består av de tre distriktene/fogderiene; Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre, som har lange tradisjoner som administrative enheter hver for seg. Til sammen danner mast og rå et kors, og i dette kan man se et uttrykk for at kristendom og kristelig organisasjoner har hatt en sterk posisjon i fylket.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Motivet er i slekt med et tidligere fylkesmerke-forslag fremsatt av Norges Bondelags Fylkesmerkenevnd i 1930. Det forslaget var formgitt av Hallvard Trætteberg, og forestilte tre vikingskip sett fra siden. Trættebergs forslag henspeilet på at etter sagaen kom ættlingene til Ragnvald Øysteinsson Mørejarl til makten som vikinger i Normandie, med vikinghøvdingen Gange-Rolv og med hans ættlinger i England og Sicilia.[2]

Forslag fra 1930 til Møres fylkesvåpen av Hallvard Trætteberg.

Også en annen sønn av Ragnvald Mørejarl, Einar som ble den første jarlen av Orknøyene. Hans ætterkommere og senere jarler av Orknøyene har ført et våpen med vikingskip. Både Orknøyene, Shetland og Caithness har i dag enda et vikingskip i våpenet.

Romsdals amt, som fylket tidligere het, brukte i første halvdel av 1800-tallet et segl med riksløven i en oval. Ellers var innholdet en detaljrik framstiling av natur og næringsliv i distriktet. Dette seglet ble avløst av et annet med riksvåpenet i midten og eller motiver fra land og sjø.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norske kommunevåpen. Oslo: Kommunalforlaget. 1987. s. 163. 
  2. ^ Hallvard Trætteberg (1930). Fylkesmerke Forslag fra Norges Bondelags Fylkesmerkenevnd.