Open Up Your Heart (And Let the Sunshine In)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lukk opp din hjertedør»)

«Open Up Your Heart (And Let the Sunshine In)» er en amerikansk populærmusikksang, skrevet av Stuart Hamblen. Den ble publisert i 1954.

Den største slagerversjonen i USA var en innspilling med The Cowboy Church Sunday School Choir (som lå på en åttendeplass på Billboard-listen), i Storbritannia med Joan Regan og hennes sønn Rusty. En annen amerikansk innspilling ble gjort av The McGuire Sisters.

Når versjonen med The Cowboy Church Sunday School Choir blir spilt med normal hastighet, 45 opm, høres syngingen unaturlig lys ut. Når den blir spilt på 33 opm høres den mer naturlig ut. I virkeligheten ble sangen spilt inn i den hastigheten av Stuart Hamblens hustru og voksne døtre, slik at når den blir spilt med 45 opm høres det ut som om den blir sunget av barn.

Versjonen med The Cowboy Church Sunday School Choir var med to ganger i John Waters' film A Dirty Shame.[1] Sangen ble først anvendt som en engleaktig sidestilling med det intolerable konseptet til NIMBY. Den ble senere anvendt satirisk i en scene og skildret det religiøse aspektet til Twelve-Step Programs.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Den mest berømte versjonen av sangen for baby boomer-generasjonen var med Pebbles og Bamm-Bamm i episoden No Biz Like Show Biz av Familien Flintstone. Klippet med dem, hvor de fremfører denne sangen, ble noen ganger vist under rulletekstene i seriens siste sesong (1965/1966). Selv on Pebbles og Bamm-Bamm startet et rockband som tenåringer i 1970-årene, nærmet de seg ikke de klassiske høydene til deres småbarnssang.[2]

Noe av den religiøse teksten var fjernet fra The Flintstones' versjon for inkludering i serien.

Syngingen ble besørget av Rebecca Page (som Pebbles) og hennes mor Ricky Page (som Bamm-Bamm). De ble senere ble til The Bermudas og The Majorettes. George Motola var deres manager. Han var Rickys ektemake.

Frente! spilte inn en coverversjon for innlemmelse i tributtalbumet, Saturday Mornings: Cartoons' Greatest Hits fra 1995, produsert av Ralph Sall for MCA Records.

Anne Murray hadde med sangen (i en medley med «You Are My Sunshine») på albumet There's a Hippo in My Tub (2001).

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Juul Hansen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Lukk opp din hjertedør».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Sputnik, alias Knut Storbukås, gjorde knallsuksess med denne sangen i Norge på begynnelsen av 1990-tallet, og ga sangen renessanse. Foruten hans innspilling kan nevnes De Syngende Husmødres versjon på platen Lukk opp din hjertedør og Rita EngebretsensFrem fra Glemselen kap.17.

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1955 «Lukk hjertedøren opp»[3] Søstrene Ladim med orkester Juul Hansen 78-plate Columbia GN 1551
1979 «Lukk opp din hjertedør»[3] Lukk opp din hjertedør De Syngende Husmødre Juul Hansen LP Flower ABM 472
1987 «Lukk opp din hjertedør»[4] Frem fra Glemselen kap.17 Rita Engebretsen Juul Hansen Kassett PolyGram Records Polydor 835 228
1990 «Lukk opp din hjertedør»[4] Sputnik 6 Sputnik Juul Hansen Kassett Busk Records BMC 160
1993 «Lukk opp din hjertedør»[5] California Blue Mimix Juul Hansen CD Pickwick Music PT 801-2

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database – A Dirty Shame (2004) – Soundtracks
  2. ^ CD liner notes: Saturday Mornings: Cartoons' Greatest Hits, 1995 MCA Records
  3. ^ a b Se plateetiketten
  4. ^ a b Se kassettomslaget
  5. ^ Se CD-omslaget