Liste over nasjonalparker i Costa Rica

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arbeid pågår: Denne siden er under arbeid. Det blir ofte redigeringskollisjoner under slikt pågående arbeid, og under større endringer så kan andre bidrag forsvinne.

Det er 28 nasjonalparker i Costa Rica. De administreres av organisasjonen Sistema Nacional de Áreas de Conservación (SINAC). Den største nasjonalparken er La Amistad internasjonale park, med et areal på 1991 km², og den minste er Manuel Antonio nasjonalpark, med et areal på 16 km².

Nasjonalparkene utgjør til sammen 12 prosent av Costa Ricas areal. Ytterligere 16 prosent er verna i form av biologiske reservater, fristeder for dyreliv, verneområder og biologiske korridorer. Dette betyr at over en fjerdedel av landets areal er verna, noe som er en høyere andel enn noe annet land i verden.

Costa Rica er et av landa i verden med størst biologisk mangfold. Til tross for landets beskjedne størrelse er det hjemstedet til anslagsvis 5 prosent av alle verdens dyre- og plantearter. I Costa Rica er det blant annet rundt 10 000 trearter, minst 850 fuglearter, 205 pattedyrarter, 160 amfibiearter, over 1000 fiskearter og mer enn 35 000 insektarter.

Liste[rediger | rediger kilde]

Navn År Beskrivelse Provins Areal Bilde
Ballena 1989 Kystlinje, korallrev og havområde med knølhvaler Puntarenas   Ballena marine nasjonalpark
Barbilla 1982 Lavlandsregnskog Cartago, Limón   Barbila nasjonalpark
Barra Honda 1978 Underjordiske kalksteinsgrotter og tørr lavlandsskog Guanacaste   Barra Honda nasjonalpark
Braulio Carrillo 1978 Regnskog og tåkeskog Heredia, San José, Cartago, Limón   Braulio Carrillo nasjonalpark
Cahuita 1970   Limón   Cahuita nasjonalpark
Carara 1978 Regnskog Puntarenas, San José   Carara nasjonalpark
Chirripó 1975   Limón, Puntarenas   Chirripó nasjonalpark
Corcovado 1975   Puntarenas   Corcovado nasjonalpark
Diriá 1991   Guanacaste    
Guanacaste 1991 Vulkan, tørr skog og savanne Guanacaste   Guanacaste nasjonalpark
Isla del Coco 1978   Puntarenas   Isla del Coco nasjonalpark
Juan Castro Blanco 1992   Alajuela    
La Amistad 1990 Regnskog San José, Cartago, Puntarenas, Limón   La Amistad internasjonale park
La Cangreja 1987   San José    
Las Baulas 1991   Guanacaste   Las Baulas marine nasjonalpark
Los Quetzales 2006   San José, Puntarenas   Los Quetzales nasjonalpark
Manuel Antonio 1972 Kystregnskog og havområde Puntarenas   Manuel Antonio nasjonalpark
Palo Verde 1978 Innsjøer og våtmarksområder Guanacaste   Palo Verde nasjonalpark
Piedras Blancas 1991   Puntarenas    
Santa Rosa 1972 Tørr skog, kystlinje og havområde Guanacaste   Santa Rosa nasjonalpark
Tapantí 1982   Cartago   Tapantí nasjonalpark
Tortuguero 1975   Limón   Tortuguero nasjonalpark
Volcán Arenal 1991 Vulkan, tåkeskog og regnskog Alajuela   Volcán Arenal nasjonalpark
Volcán Irazú 1970 Vulkan, regnskog og subalpin paramo Cartago   Volcán Irazú nasjonalpark
Volcán Poás 1971   Alajuela   Volcán Poás nasjonalpark
Volcán Rincón de la Vieja 1973   Alajuela, Guanacaste   Volcán Rincón de la Vieja nasjonalpark
Volcán Tenorio 1995   Alajuela   Volcán Tenorio nasjonalpark
Volcán Turrialba 1970   Cartago   Volcán Turrialba nasjonalpark

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]