Liste over byggingen av ISS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over byggingen av hoveddelene på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Fremtidige og planlagte komponenter og moduler er i henhold til NASA sitt «ISS Consolidated Launch Manifest»[1] og nettsiden NASA Spaceflight. Listen er oppdatert pr 20. mai 2008.

Monterte moduler og komponenter[rediger | rediger kilde]

Element Ferd Romskip Opp dato Lengde (m) Diam. (m) Masse (kg) Kommentar
Monterte moduler og komponenter
Zarya from STS-88.jpg Zarja 1A/R Roscosmos logo ru.svg Proton 20.11-98 12,6 4,1 19323 Første ISS-modul
ISS Unity module.jpg Unity, PMA-1 og PMA-2 2A -
STS-88
Shuttle Patch.png Endeavour 04.12-98 5.49 4.57 11612 Første romfergetur til ISS, PMA-1 og PMA-2 er montert på Unity-modulen
ISS Zvezda module.jpg Zvezda 1R Roscosmos logo ru.svg Proton 12.07-00 13.1 4.15 19,050
ISS Unity and Z1 truss structure from STS-92.jpg Z1 Truss og PMA-3 3A -
STS-92
Shuttle Patch.png Discovery 11.10-00 4.9 4.2 8,755
Permanent bemanning begynner
ISS on 9 December 2000.jpg P6 Truss – Solar Array 4A - STS-97 Shuttle Patch.png Endeavour 30.11-00 73.2 10.7 15,900
ISS Destiny Lab.jpg Destiny 5A - STS-98 Shuttle Patch.png Atlantis 07.02-01 8.53 4.27 14,515 Amerikansk rom-laboratorium
STS-102 External Storage Platform 1 crop.jpg External Stowage Platform-1 5A.1 - STS-102 Shuttle Patch.png Discovery 08.03-01 ISS Ekspedisjon 2 ankommer, ISS Ekspedisjon 1 avslutter sitt oppdrag
STS-114 Steve Robinson on Canadarm2.jpg Canadarm2 6A - STS-100 Shuttle Patch.png Endeavour 19.04-01 17.6 0.35 4,899
ISS Quest airlock.jpg Quest 7A - STS-104 Shuttle Patch.png Atlantis 12.07-01 5.5 4 6,064
ISS S01 Pirs airlock.jpg Pirs 4R Roscosmos logo ru.svg Soyuz-U 14.09-01 4.1 2.6 3,900
S0 Truss lifted from Shuttles cargo bay.jpg S0 Truss 8A - STS-110 Shuttle Patch.png Atlantis 08.04-02 13.4 4.6 13,970
STS-111 Installation of Mobile Base System.jpg Mobile Base System
for Canadarm2
UF2 - STS-111 Shuttle Patch.png Endeavour 05.06-02 5.7 2.9 1,450
ISS S1 Truss.jpg S1 Truss 9A - STS-112 Shuttle Patch.png Atlantis 07.10-02 13.7 3.9 12,598
ISS Truss structure.jpg P1 Truss 11A - STS-113 Shuttle Patch.png Endeavour 23.11-02 13.7 3.9 12,598
Tapet av romfergen Columbia 1. februar 2003
STS-114 External Storage Platform 2 crop.jpg ESP-2 og Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) ULF1 - STS-114 Shuttle Patch.png Discovery 26.juli 2005 Return to Flight mission
STS-114 Raffaello module.jpg Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) ULF1.1 - STS-121 Shuttle Patch.png Discovery 4. juli 2006
STS-115 Truss Handoff.jpg P3/P4 Truss – Solar Array 12A - STS-115 Shuttle Patch.png Atlantis 9. september 2006 73.2 10.7 15,900
STS-116 - ISS P5 Truss awaits installation (NASA ISS014-E-09479).jpg P5 Truss 12A.1 - STS-116 Shuttle Patch.png Discovery 9. desember 2006 13.7 3.9 12,598 Første skandinaviske astronaut, Christer Fuglesang
STS-117 from above.jpg S3/S4 Truss – Solar Array 13A - STS-117 Shuttle Patch.png Atlantis 8. juni 2007 73.2 10.7 15,900
S5 Truss og
ESP nr 3
13A.1 - STS-118 Shuttle Patch.png Endeavour 8. august 2007 6.1 4.2 13,608
ISS Node 2 module.jpg Harmony (Node 2) og ny plassering av P6 Truss 10A - STS-120 Shuttle Patch.png Discovery 23. oktober 2007 6.1 4.2 13,608
Columbus 1E - STS-122 Shuttle Patch.png Atlantis 7. februar 2008 6.87 4.49 19,300 Første europeisk-bygde modul til ISS
Japanese Experiment Module Kibo.jpg Kibō logistikk modul og Dextre robot-arm 1J/A - STS-123 Shuttle Patch.png Endeavour 11. mars 2008 3.9 4.4 4,200 Første japansk-bygde modul til ISS
Japanese Experiment Module Kibo.jpg Kibō med JEM robot-arm 1J - STS-124 Shuttle Patch.png Discovery 31. mai 2008 11.2 4.4 15,900
Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) ULF2 - STS-126 Shuttle Patch.png Endeavour Oktober 2008 Etablering av plass for et mannskap på 6 personer
S6 Truss – Solar Array 15A - STS-119 Shuttle Patch.png Discovery Desember 2008 73.2 10.7 15,900 Alle datoer fra 2008 og utover skal revideres og er usikre
MLM med European Robotic Arm 3R Roscosmos logo ru.svg Proton Desember 2008 ? 13 4.1 21,300 Usikker dato
Japanese Exposed Facility 2J/A - STS-127 Shuttle Patch.png Endeavour 2009
STS-114 Raffaello module.jpg Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) 17A - STS-128 Shuttle Patch.png Atlantis 2009
EXPRESS Logistics
Carriers 1, 2
ULF3 - STS-129 Shuttle Patch.png Discovery 2009
Tranquility (Node 3) med Cupola 20A - STS-130 Shuttle Patch.png Endeavour 2009
STS-114 Raffaello module.jpg Multi-Purpose Logistics Module (MPLM) 19A - STS-131 Shuttle Patch.png Atlantis 2010
Docking Cargo Module[2] ULF4 - STS-132 Shuttle Patch.png Discovery 2010
EXPRESS Logistics
Carriers 3, 4
ULF5 - STS-133 Shuttle Patch.png Endeavour 2010

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NASA (June 7 2007). «NASA - Consolidated Launch Manifest». Besøkt 7. juni 2007. 
  2. ^ «NASA Extends Contract With Russia’s Federal Space Agency». NASA. April 9, 2007. Besøkt 15. juni 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]