Liste over Sveriges forsvarsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Sveriges forsvarsministre

I perioden 1840 til 1920 var Sveriges forsvarsdepartement oppdelt i landforsvarsdepartementet og sjøforsvarsdepartementet. Statsråden og lederen for landforsvarsdepartementet ble populært kalt krigsminister, og statsråden og lederen for sjøforsvarsdepartementet for sjøminister.

Krigsministre[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Parti Embetsperiode
Bror Cederström 17801877 18401840
Axel Mörner 17741852 18401843
Arfved Lovisin 17721847 18431844
Gustaf Peyron 17831852 18441848
Carl Ludvig von Hohenhausen 17871866 18481853
Nils Gyldenstolpe 17991864 18531858
Magnus Björnstjerna 18051898 18581862
Alexander Reuterskiöld 18041891 18621867
Gustaf Abelin 18191903 18671871
Oscar Weidenhielm 18161884 18711877
Henrik Rosensvärd 18161890 18771880
Otto Taube 18321906 18801882
Axel Ryding 18311897 18821887
Gustaf Peyron 18281915 18871888
Hjalmar Palmstierna 18361909 18881892
Axel Rappe 18381918 18921899
Jesper Crusebjörn 18431904 18991903
Otto Virgin 18521922 19031905
Lars Tingsten 18571937 Uavhengig 19051907
Arvid Lindman 18621936 Högern 19071907
Olof Malm 18511939 Högern 19071911
David Bergström 18581946 Liberal 19111914
Hjalmar Hammarskjöld 18621953 Uavhengig 19141914
Emil Mörcke 18611951 Uavhengig 19141917
Joachim Åkerman 18681958 Högern 19171917
Erik Nilson 18621925 Liberal 19171920
Per Albin Hansson 18851946 Socialdemokraterna 19201920

Sjøministre[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Parti Embetsperiode
Johan Lagerbjelke 17781856 18401844
Carl August Gyllengranat 17871864 18441848
Johan Fredrik Ehrenstam 18001849 18481849
Baltzar von Platen 18041875 18491852
Carl Ulner 17961859 18521857
Carl Magnus Ehnemark 18031874 18571862
Baltzar von Platen 18041875 18621868
Magnus Thulstrup 18051881 18681870
Abraham Leijonhufvud 18231911 18701874
Fredrik von Otter 18331910 18741880
Carl Gustaf von Otter 18271900 18801892
Jarl Christersson 18331922 18921898
Gerhard Dyrssen 18541938 18981901
Louis Palander 18421920 19011905
Arvid Lindman 18621936 19051905
Ludvig Sidner 18511917 Liberal 19051906
Wilhelm Dyrssen 18581929 Högern 19061907
Carl-August Ehrensvärd 18581933 Högern 19071910
Henning von Krusenstierna 18621933 Högern 19101911
Jacob Larsson 18511940 Liberal 19111914
Dan Broström 18701925 Uavhengig 19141917
Hans Ericson 18681945 Högern 19171917
Erik Palmstierna 18771959 Socialdemokraterna 19171920
Bernhard Eriksson 18781952 Socialdemokraterna 19201920

Forsvarsministre[rediger | rediger kilde]

Navn Levetid Parti Embetsperiode
Per Albin Hansson 18581946 Socialdemokraterna 1. juli 1920-27. oktober 1920
Carl Gustaf Hammarskjöld 18641940 Högern 27. oktober 1920-6. juni 1921
Otto Lybeck 18711947 Uavhengig 6. juni 1921-13. oktober 1921
Per Albin Hansson 18581946 Socialdemokraterna 13. oktober 1921-19. april 1923
Carl Malmroth 18741934 Uavhengig 19. april 1923-18. oktober 1924
Per Albin Hansson 18581946 Socialdemokraterna 18. oktober 1924-7. juni 1926
Gustav Rosén 18761942 Liberal 7. juni 1926-2. oktober 1928
Harald Malmberg 18791948 Högern 2. oktober 1928-7. juni 1930
Carl Gustaf Ekman 18721945 Frisinnade folkpartiet 7. juni 1930-19. juni 1931
Anton Rundqvist 18851973 Uavhengig 19. juni 1931-24. september 1932
Ivar Vennerström 18811945 Socialdemokraterna 24. september 1932-19. juni 1936
Janne Nilsson 18821938 Bondeförbundet 19. juni 1936-9. desember 1938
Per Edvin Sköld 18911972 Socialdemokraterna 16. desember 1938-31. juli 1945
Allan Vougt 18951953 Socialdemokraterna 31. juli 1945-1. oktober 1951
Torsten Nilsson 19051997 Socialdemokraterna 1. oktober 1951-22. mars 1957
Sven Andersson 19101987 Socialdemokraterna 22. mars 1957-31. oktober 1973
Eric Holmqvist 19172009 Socialdemokraterna 31. oktober 1973-8. oktober 1976
Eric Krönmark født 1931 Moderata samlingspartiet 8. oktober 1976-18. oktober 1978
Lars De Geer 19222002 Folkpartiet 18. oktober 1978-12. oktober 1979
Eric Krönmark født 1931 Moderata samlingspartiet 12. oktober 1979-5. mai 1981
Anders Dahlgren* 19251986 Centerpartiet 5. mai 1981-22. mai 1981
Torsten Gustafsson 19201994 Centerpartiet 22. mai 1981-8. oktober 1982
Börje Andersson 19301994 Socialdemokraterna 8. oktober 1982-1. desember 1982
Curt Boström* født 1926 Socialdemokraterna 1. desember 1982-17. januar 1983
Anders Thunborg 19342004 Socialdemokraterna 17. januar 1983-14. oktober 1985
Roine Carlsson født 1937 Socialdemokraterna 14. oktober 1985-4. oktober 1991
Anders Björck født 1944 Moderata samlingspartiet 4. oktober 1991-2. oktober 1994
Thage G. Peterson født 1933 Socialdemokraterna 7. oktober 1994-1. februar 1997
Björn von Sydow født 1945 Socialdemokraterna 1. februar 1997-30. september 2002
Lena Hjelm-Wallén* født 1943 Socialdemokraterna 30. september 2002-22. oktober 2002
Pär Nuder* født 1963 Socialdemokraterna 22. oktober 2002-4. november 2002
Leni Björklund født 1944 Socialdemokraterna 4. november 2002-6. oktober 2006
Mikael Odenberg født 1953 Moderata samlingspartiet 6. oktober 2006-5. september 2007
Sten Tolgfors født 1966 Moderata samlingspartiet siden 5. september 2007
  • fungerende