Langhalesykkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Syklist på langhalesykkel med tre barn

En langhalesykkel[1] er en tohjuls lastesykkel hvor bakhjulet er flyttet lenger bak sammenlignet med en vanlig sykkel. Dette gjør at rytteren kommer lengre frem, hvilket gir en gunstigere vektfordeling når man skal sykle med tung last bak.

De har ofte elektrisk hjelpemotor, og på den langstrakte bakenden kan man frakte barn eller annen last. De tåler vanligvis tåler en total transportbelastning fra 170 kg til 250 kg,[2] og ansees ofte som den typen lastesykkel som er mest kompakt i størrelse og har kjøreegenskaper som minner mest om den vanlige sykkelen. I Frankrike økte salget sterkt på slutten av 2010-tallet.[3]

En langhalesykkel har typisk mindre lastekapasitet enn en longjohn frontlastesykkel. Bruk av sykkelvesker kan likevel gjøre det mulig å oppnå relativt store nyttelaster, men tyngdepunktet blir da litt høyere sammenlignet med en longjohn, hvilket gir dårligere stabilitet.

Langhalesykler har ofte litt mindre diameter på hjulene (500 mm til 660 mm; 20" til 26") for at ikke barna skal sitte for høyt at det gir ugunstig tyngdepunkt og for at ikke sykkelen skal bli for lang. En ulempe med den mindre hjuldiameteren er det gir litt dårligere kjørekomfort og mer rullemotstand sammenlignet med en vanlig sykkel.

Langhalesykler er generelt svært robuste sykler, utstyrt med sykkelstøtte og sittebenk for flere barn.[4] Sykkelens bredde er ikke større enn bredden til styret, hvilket gjør at man kan sykle de fleste steder hvor en tradisjonell sykkel vil kunne passere.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]