Landskapsarkitekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Park fra Universitetet for miljø- og biovitenskap som er et av utdanningssted for landskapsarkitekter i Norge

Landskapsarkitekten planlegger og formgir arealer utendørs som gater, torg, små hager, regulerings- og kommuneplaner til store landskapsområder. Tidligere kaltes landskapsarkitekter for hagearkitekter, men landskapsarkitektur er et mye bredere fagfelt som inkluderer både detaljprosjektering, overordnet planlegging (som byplanlegging) og forvaltning. Fagområdet ble etablert på Institutt for landskapsplanlegging allerede i 1916. Dette fagmiljøet er et av de eldste fagmiljøene innen landskapsarkitektur i verden og det største i Norge.

Utdannelsen kan i Norge tas ved Institutt for landskapsplanlegging ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). UMB tilbyr et femårig masterprogram, mens AHO har en nyetablert to-årig mastergrad. Du kan også studere landskapsarkitektur som del av arkitekturfaget ved Bergen Arkitektskole (BAS) og som del av samfunnsfag om Landskapsplanlegging ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.

I Norge organiserer landskapsarkitektene seg i NLA som ble stiftet i 1929. For å bli medlem kreves en mastergrad i landskapsarkitektur, og medlemmer titulerer seg MNLA. Med mastergrad fra UMB og AHO kan du bli medlem i NLA.

Institutt for landskapsplanlegging på UMB utdanner også landskapsingeniører.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]