Bergen Arkitekthøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bergen Arkitektskole»)
BAS kan ha flere betydninger.
Bergen arkitekthøgskole
Grunnlagt1986
TypeHøgskole med akkrediterte studietilbud
BeliggenhetBergen
Studenter145 [1] (2013)
Ansatte12 [2] (2013)
Nettstedhttps://bas.org/
Kart
Bergen Arkitekthøgskole
60°24′35″N 5°19′20″Ø

Bergen arkitekthøgskole, før 2013 Bergen Arkitektskole (forkortet BAS) er en norsk privat høgskole med akkrediterte studietilbud. Høgskolen er den tredje arkitekthøyskolen i Norge. Den private arkitektskolen ble startet i 1986 med 18 studenter som Bergen Arkitekt Skole av Svein Hatløy. Skolen tar inn 30 studenter årlig og holder i dag til i et gammelt industrilokale med egen kai i Indre Sandviken i Bergen. Skolen har holdt til i forskjellige lokaler i Bergen, blant annet Sandviken skole, der hvor Ladegården helsestasjon er i dag på Fløien Folkerestaurant og på Industrihuset på Møhlenpris.

Skolen ble startet etter mange tiår med kamp for å få et alternativ til de etablerte institusjonene i Oslo og Trondheim. Hoveddrivkraft var Svein Hatløy, grunnlegger og første rektor ved skolen. Han var med i Arkitektgruppen CUBUS fra starten, og aktiv i Bergen Arkitektforening. Gjennom sitt virke som skribent og underviser fikk han utløp for sine ideer omkring Åpen Form. Han hadde i etableringen av skolen til en viss grad støtte fra sine kolleger.

Skolen arrangerer hvert år en eksamensutstilling på vårsemesteret og diplomstudentenes avgangsutstilling i august.

Faglig program Faglig bygger BAS-alternativet på ideen om «subjektet i sentrum» og «Open Form», en formteori etablert i Polen av Oskar Hansen og videreført i Norge av tidligere rektor, professor Svein Hatløy. Av de norske kunst- og arkitektstudentene som reiste til Polen og Oskar Hansen på 1960-tallet, var Hatløy den eneste som videreførte hans ideologi omkring Åpen Form. Hans kolleger stod friere i sitt forhold til samtidsarkitekturen. Michael Lloyd tok med seg erfaringer fra AA i London som sammen med Open Form har påvirket oppbyggingen av studieplanen. Denne faglige tilnærmingen til arkitektur forutsetter ukonvensjonelle undervisningsformer. Studiet på BAS har et program for bærekraftig utvikling som legger vekt på landskap og klima som grunnlag for arkitekturen.

Bergen Arkitekthøgskole er i sterk grad en internasjonal skole med mange ulike nasjonaliteter representert, både på lærer- og studentnivå. De senere årene har skolen hatt en økning i søkertallet fra utlandet. Skolen fikk i 2013 et nytt bibliotekstillbygg og vil i 2014 få en nesten fordobling i tegnesalarealet til studentene.

BAS har et lokalt opptak, det vil si at søknaden skal gå direkte til skolen og ikke gjennom Samordnet opptak. Alle som har generell studiekompetanse/realkompetanse eller tilsvarende kan bli vurdert for inntak. Dette må du selv dokumentere når du søker skolen.

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bergen Arkitekt Skole (1999) BAS-alternativet : den norske private arkitekthøgskulen. 3. utg. Bergen, BAS. ISBN 82-995330-0-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]