Løno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Løno
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Løno
60°20′N 4°54′Ø

Løno er en privateid, ubebodd øy som ligger vest for Sotra i Fjell kommune i Hordaland. Den har ett hus som kan leies, og noen naust. Øyen er åpen for friluftsaktiviteter. Den besøkes av og til om sommeren for bading og tur.

Området rundt øyen er åpent og værhardt og det krevest godt vær for å nå ut til friluftsområdet. Om man bruker noen dager på Løno, må man vere forberedt på at været kan endre seg fort slik at det kan bli vanskelig å ta seg tilbake til fastlandet. Friluftsrådet eier et eldre bolighus og to naust på øyen.[1] Det er god havn i Lønøyvågen, med egen kai. På Løno er det sau på beite hele året. Det var fast bosetning på Løno fra 1845 til 1951, med syv bolighus og seks gårdsbruk.[1] Løno hadde egen skole og øyen var selvforsynt med poteter grønnsaker og for til dyrene.[1] Fiske og sjøfart var hovednæringen. Søndre del av øyen er del av sjøfuglreservatet Lønøy naturreservat som ble fredet 3. april 1987.[2][3] Ferdselsforbudet er foreløpig ikke håndhevet i den delen av reservatet som ligger på hovedøyen. Det hekker fugl også på holmene utenfor Løno.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Stein Byrkjeland (1. november 2015). «Hekkande sjøfugl i Hordaland 2014. Forvaltingsplan for 69 sjøfuglreservat, samt oppdatert bestandsoverslag for dei ulike sjøfuglartane i fylket.» (pdf). Fylkesmannen i Hordaland, miljøvern- og klimaavdelinga. s. 185. Besøkt 1. april 2024. 
  2. ^ «Forskrift om vern for Lønøy naturreservat, Fjell kommune, Hordaland». Lovdata. Besøkt 1. april 2024. 
  3. ^ «faktaark». Naturbase. Besøkt 1. april 2024.