Løftebord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En sakseheis.

Et løftebord er et bord med hevemekanisme som kan brukes for å løfte utstyr, varer eller personer. De brukes for å løfte store og tunge gjenstander over relativt korte avstander.

Løftebord kan brukes for å løfte opp utstyr slik at man får en god arbeidsstilling ved inspeksjon og vedlikehold. Andre vanlige bruksområder inkluderer produksjon i industrien, samt innen logistikk til løfting av paller lasting av kjøretøy. Løftebord fås i mange forskjellige størrelser og utforminger til forskjellige bruksområder.

Løftebord kan forebygge skader på muskler, ledd og annet bløtvev[1] ved å ta bort tunge løft og muliggjøre gode arbeidsstillinger.

Photograph of three men using lifting equipment to jack a heavy bomb up to the underside of a large parked aircraft
Bakkemannskap som laster bomber ombord et B-17 fly under andre verdenskrig.

Drivmekanisme[rediger | rediger kilde]

Mange løftebord har sakseheis som mekanisme.[2]

De fleste løftebord drives av hydrauliske sylindre drevet av en elektrisk pumpe. Alternative drivmekanismer er pneumatikk, trapesgjenger, kjededrift eller hydraulisk fotpumpe dersom belastningen ikke er tung.

Sikkerhet[rediger | rediger kilde]

Standarder[rediger | rediger kilde]

I Europa har Den europeiske standardiseringsorganisasjon gitt ut EN 15701-1 som inneholder en rekke sikkerhetskrav for løftebord. Standarden er utformet i samsvar med maskindirektivet 2006/42/EF.

Vanlige ulykker[rediger | rediger kilde]

De mest vanlige typer ulykker med løftebord er forårsaket av feil bruk, hindringer som kommer i veien og manglende vedlikehold.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]