Långsjön (Älvsjö)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Långsjön
Långsjön mot sørøst
LandSverige
Kart
Långsjön
59°16′03″N 17°57′59″Ø

Långsjön er en innsjø som utgjør grensen mellom kommunene Stockholm og Huddinge kommune, og mellom bydelene Herrängen og Segeltorp, sør i Stockholms län og landskapet Södermanland i Sverige.

Innsjøen har et overflateareal på 0,298 km², og ligger 30,6 meter over havet. Innsjøens gjennomsnittsdybde er 2,2 meter, og innsjøen rommer 617 000 m³ vann. Innsjøens største dybde er målt til 3,3 meter.

Bygninger, anlegg og natur rundt Långsjön[rediger | rediger kilde]

  • Långsjö gård, ved nordbredden av innsjøen, består av to identiske hovedbygninger som ble bygd av brødrene Ditzinger i 1882. Omkring år 1900 ble gården bebodd av en familie Leuhausen. I 1904 ble gården, og store deler av Långsjöns skoger, fjell og beitemarker kjøpt av Johan Edvard Lignell, som stykket opp eiendommene og solgte disse som villatomter.
  • Herrängens gård, også ved nordbredden av innsjøen, ble trolig oppført mellom 1770 og 1782. Herrängsområdet var på 1700-tallet en husmannsplass under Långbro gård, under navnet Isberga. Husmannsplassen ble avdelt 1788 fra Långbro, og fikk gårdsstatus med navnet Herrängen. Gården har siden 1948 vært i Stockholm bys eie.
  • Långsjöbadet ble tatt i bruk på midten av 1930-tallet. Før den tid var området myrterreng, og stranden var igjengrodd med siv og utilgjengelig. I dag er badevannskvaliteten skiftende på grunn av algevekst. Badeplassen har en femti meter lang sandstrand og noen badebrygger.
  • Långsjöhöjden er et naturområde og et boligområde langs den nordlige bredden av Långsjön. Naturområdet Långsjöhöjden grenser til innsjøen Långsjön, og er, med sine 73 meter over havet, Stockholm kommunes nest høyeste naturlige punkt.
  • Långsjöbos äldreboende (Långsjöbos eldrehjem), som ligger ved innsjøens sørside, ble bygget på midten av 1990-tallet, og drives av en privat stiftelse. Anlegget inneholder 32 boenheter og seks sykehjemsplasser.
  • Promenadstigen som ligger rundt innsjøen, kom på plass sent på 1980-tallet. Man kan imidlertid ikke gå helt rundt langs vannet, da det er flere villaer i området med private strandtomter.

Vannrensing[rediger | rediger kilde]

Stockholm Vatten tilfører Långsjön 30 liter rent drikkevann per sekund for å forbedre vannkvaliteten, og motvirke algevekst. Huddinge kommune lar overflatevann renne urenset ut i innsjøen, blant annet fra den sterkt trafikkerte Häradsvägen. Noen ganger havner mer eller mindre uuttynnet avløpsvann fra et overbelastet ledningnett direkte i innsjøen. Långsjöns nedbørområde består av om lag 60 prosent bebyggede områder.

Høsten 2006 ble det gjennomført et prosjekt av Stockholm Vatten for fosforredusering, som på sikt skal gi bedre balanse i innsjøens fiskepopulasjon, og også øke krepsepopulasjonen.

Siden november 2008 har Långsjön inngått i vannverningsområdet Östra Mälaren.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]