Krateret i Derveze

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Derveze-krateret i Turkmenistan
Krateret i Derveze med omgivelser 2015.

Krateret i Derveze er et naturgassfelt i Derveze (alt. Derweze, Darvaze, "port") i Ahal-provinsen i Turkmenistan. Krateret er kjent for å ha stått i brann uavbrutt siden sovjetiske petrokjemiingeniører satte fyr på det i 1971. Brannen får næring fra store naturgassforekomster i området. Svovellukten kan kjennes i et stort område rundt krateret.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Feltet ligger nær byen Derveze sentralt i Karakum-ørkenen, ca. 260 km nord for Ashgabat. Gassreservene er blant de største i verden. Krateret har en diam. på 70 m, og er ca. 20 m dypt.[2] Innbyggerne i området ga krateret navnet "Porten til Helvete", med referanse til de vedvarende flammene og den kokende sølen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Feltet ble funnet av sovjetiske ingeniører i 1971, som mente det var store oljeforekomster i området. Det ble satt opp en borerigg, og boring ble iverksatt for å bestemme mengden tilgjengelige gassreserver. Man begynte å lagre gassen, men grunnen under boreriggen og den tilhørende leiren ga etter, og forsvant i et stort krater. Ingen omkom. Som følge av dette ble det frigjort store mengder metan til skade for miljø og mennesker i området. For å forhindre ytterligere utslipp av giftige gasser fra hulrommet i krateret ble det bestemt å sette fyr på gassen. Tanken var at dette ville være tryggere enn å hente opp gassen fra undergrunnen. Man tenkte da at gassen ville brenne ut i løpet av noen uker, men har fortsatt å brenne uavbrutt i mer enn fire tiår.

Krateret var tema i en episode av TV-serien Die Trying under tittelen Crater of Fire, (sendt 16. juli 2014 på National Geographic Channel). George Kourounis ble den første til å stige ned i krateret, og hentet prøver av bunnen som inneholdt ekstremofile mikroorganismer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «What a ‘hell hole’!». Pakistan Daily Times. 14. september 2012. Arkivert fra originalen 6. juni 2014. Besøkt 11. oktober 2012.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. juni 2014. Besøkt 16. oktober 2019. 
  2. ^ Gurt, Marat (20. april 2010). «Turkmen president wants to close "Hell's Gate"». Reuters. Arkivert fra originalen 10. mars 2013. Besøkt 16. desember 2012.