Klokketårnet (Fredriksten)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klokketårnet
Klokketårnet på Fredriksten
Generelt
StedFredriksten festning, Halden
Byggeår1833
Arkitektur
ArkitektB.N. Garben
MaterialeUtmurt bindingsverk, kledd med stående panel
Beliggenhet
Kart
Klokketårnet
59°07′09″N 11°23′47″Ø

Klokketårnet også kalt Klokketårnet på OverkongenFredriksten festning i Halden er en bygning oppført i 1833. Bygningen ble som resten av festningen administrativt fredet i 1928.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det hvitmalte klokketårnet er et blikkfang på toppen av festningen

Allerede i 1671 ble det bygd et klokketårn på øverste bastion med en klokke kjøpt fra England.[1] I 1795 ble klokketårnet nesten helt ødelagt av lynnedslag, og i forbindelse med den store brannen på festningen 18. juni 1826 brant tårnet helt ned. Dagens tårn ble oppført etter tegninger av B.N. Garben i 1833. Grunnmuren er av bruddstein, veggene er i utmurt bindingsverk kledd med stående glattpanel med not og fjær både ut- og innvendig. Tårnet har tofløyede innadslående dører på alle fire sider. Disse var ment å skulle åpnes når det ble ringt med klokkene. Bygningen har et lavt pyramidetak med en jernstang med vindfløy på toppen.[2] Kavli karakteriserer den som en av flere små bygninger på festningen som Garben har lagd «con amore», men tydeligvis lagt en del arbeid i.[3] Andre bygninger i denne kategorien er Kommandantboligens lysthus og Corps de Garde på Place d'Armes.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Klokketårnet

Klokketårnet inneholdt en varselklokke som ble brukt for å varsle brann eller angrep på festningen, men er ikke i bruk lenger.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Widerberg 1963, s. 47
  2. ^ a b Verneplan 2006, s. 173
  3. ^ Widerberg 1963, s. 381

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(no) «Fredriksten festning». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.