Kategoridiskusjon:Varmekraftverk i Danmark

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kategorisering af kraftverker[rediger kilde]

En lang række danske kraftvarmeverker er her kategoriseret som varmekraftverker. Giver dette mening ud fra en fagteknisk kategorisering? Vi har næsten kun kraftvarmeverker i Danmark, noget som sjældent ses i Norge. --Patchfinder (diskusjon) 22. jul 2013 kl. 16:11 (CEST)

Ja, jeg mener at det gir mening. Selv om ordbruken er litt vekslende, så er et varmekraftverk et kraftverk, som får sin energi fra forbrenning av fossilt brensel (kull, gass, olje). Det betyr at varmekraftverk er et fellesbegrep for kullkraftverk, gasskraftverk og oljekraftverk. Så har man fenomenet kraftvarmeverk, som jo er en type varmekraftverk. I kategoriene på bokmål Wikipedia, bruker vi konsekvent varmekraftverk som samlebegrepet, både i kategorien og i listen. Blant disse varmekraftverkene er det i mange land en god del kraftvarmeverk, men ikke bare det. I mange land er det begge deler. Og i Norge har vi også etter hvert en del kraftvarmeverk blant våre varmekraftverk. Hovedgrunnen til at vi ikke bør endre på kategorien, er at den favner bredere enn kraftvarmeverk. Man kan sammenlikne det med at vi hadde kategorier om Biler etter land, det vil si med Biler i Norge, Biler i Danmark, osv. Så kan vi tenke oss at av en eller annen grunn, kjøpte dansker bare Toyota. Da ville vi fortsatt beholde kategorien Biler i Danmark, og ikke døpt den om til Toyotaer i Danmark. Bil er en høyere ordens fenomen enn Toyota, på¨samme måte som varmekraftverk er en høyere ordens kategori enn kraftvarmeverk. Mvh, Bjoertvedt (diskusjon) 22. jul 2013 kl. 23:04 (CEST)
Det er ok, jeg har ikke fagekspertise til at vurdere det, men din forklaring virker fornuftig. Jeg arbejder fortiden med kategorisering af kraftværker på dansk Wikipedia, og vil med baggrund i din forklaring oprette en kategori om varmekraftværker, vi har i forvejen en om kraftvarmeværker. --Patchfinder (diskusjon) 23. jul 2013 kl. 11:22 (CEST)
Måske i også burde oprette en kategori lig da:Kategori:Kraftvarmeværker? Jeg har læst lidt mere op om emnet, og i det forbindelse vil jeg gerne høre argumentet for at kalde det varmekraftverk frem for termiske kraftverk, afledt af termisk energi?. --Patchfinder (diskusjon) 23. jul 2013 kl. 12:20 (CEST)
Dette gir en viss veiledning: (snl). Med vennlig hilsen, Bjoertvedt (diskusjon) 24. jul 2013 kl. 01:33 (CEST)
Ja det forklarer meget godt, hvad et varmekraftværk er. Det er dog mit indtryk at begrebet sjældent bruges i Danmark og kan forveksles med krafvarmeværk. Derfor har jeg valgt den mere videnskabeligt korrekte betegnelse termiske kraftværker på dansk Wikipedia. Tak for lidt feedback. --Patchfinder (diskusjon) 24. jul 2013 kl. 23:03 (CEST)