Kategoridiskusjon:Høyskoler i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Høg -> Høy[rediger kilde]

Jadda, jeg vet at det er den som opprinnelig oppretter artikkel/kategori osv som velger skriftspråk, men jeg vil gjerne ta opp diskusjonen her likevel. Siden samtlige høgskoler i Norge heter høgskole, og ikke høyskole, er det ikke da mer saklig at kategorien også heter «Høgskoler i Norge»? Nå spør jeg egentlig bare for at jeg er nysgjerrig og slikt, ikke for at dette er en stor sak for meg, så hvis noen forteller meg noenlunde saklig hvorfor det er rett at kategorien heter høyskoler, så skal jeg la det ligge med det... OPus- (mld, film) 31. okt 2005 kl.13:51 (UTC)

Til Opus: for kategorinavn gjelder ikke regelen om førstemann-til-mølla. Kategorinavn skal alltid skrives i den mest brukte formen på bokmål. Obladi 31. okt 2005 kl.14:22 (UTC)
Hvordan avgjøres hva som er den mest brukte formen i tilfelle konflikt? --ZorroIII 31. okt 2005 kl.14:24 (UTC)
Så vidt jeg vet har det aldri vært tvil om noe slikt før. Obladi 31. okt 2005 kl.14:25 (UTC)
Ok, da utfordrer jeg påstanden om at «høyskole» er den mest brukte formen med en Google-test.
Høyskole har 216000 artikler [1], høgskole har 637000 artikler [2]. --ZorroIII 31. okt 2005 kl.14:45 (UTC)
Jeg tror egentlig ikke det er noe særlig tvil i dette tilfellet heller, når folk får tenkt seg om. Etter min erfaring skriver de aller fleste bokmålsbrukere Hvor høy er du?, ikke Hvor høg er du?. Vibeke 31. okt 2005 kl.14:30 (UTC)
Regelen er at kategorinavn skal skrives i den mest brukte målformen. Så vidt jeg har skjønt skriver de fleste bokmålsbrukere høy, ikke høg til vanlig (det er mest offentlige organer som bruker samnorskformen høg). Derfor må vel kategorinavnet bruke høy. Vibeke 31. okt 2005 kl.13:55 (UTC)
De fleste bensinstasjoner skriver «Bensin stasjon» og de fleste bilverksteder skriver «Bil verksted», men vi må likevel forholde oss til riktig og mest brukt skrivemåte her. 139.115.80.166 31. okt 2005 kl.13:56 (UTC)
Vi har noe av det samme med vei/veg, se Diskusjon:Stamveg. Forøvrig mener jeg burde vi holdt oss til formen som matcher det offisielle begrepet. Om det skulle komme til avstemming vil jeg stemme for «høgskole» og «veg». Og som det sies over, flertallet kan ta feil! --ZorroIII 31. okt 2005 kl.14:01 (UTC)
Hva mener du med at flertallet kan ta feil? Flertallet kan ikke ta feil her, fordi regelen er at den mest brukte formen blant mennesker (ikke offentlige organer) skal brukes. Hva staten eller høyskolene selv velger å kalle seg er irrelevant. Vibeke 31. okt 2005 kl.14:06 (UTC)
Høg og veg er ikke "mer offisielle" enn høy og vei. Det er bare noen som har valgt å skrive det på denne måten, mens de fleste andre skriver høy og vei. 139.115.80.166 31. okt 2005 kl.14:08 (UTC)
Det må heller være slik at høg og veg rettes til høy og vei. Førstnevnte er etterlevninger fra den tiden da staten brukte samnorsk. Egennavn skal selvsagt skrives slik skolene selv har valgt, men i kategorinavn må høyskole brukes - den vanligste formen i bokmål. Obladi 31. okt 2005 kl.14:17 (UTC)
Med flertallet mente jeg å referere til alle «bensin stasjonene», «frisør salongene», «kjøtt kakene» og andre «vanlige» feil. Nei, jeg har ikke statistikk som kan underbygge påstanden om at flertallet begår slike feil. Men «høyskole» høres i mine ører litt elitisk ut, det peker på «Høyskolen» med stor H, NTH. Det har muligens noe med en arrogant lærer med tilknytning til NTH jeg hadde i min tid ved Høgskolen i Narvik. --ZorroIII 31. okt 2005 kl.14:16 (UTC)
Dette har ingenting med en bestemt høyskole å gjøre, dette handler om målform på bokmålswikipedia. Obladi 31. okt 2005 kl.14:20 (UTC)
I de fleste arkivsystemer jeg har vært borti dannes den underliggende kategoristrukturen av identer som er uavhengig av målform. En kategoristruktur er, og skal, være uavhengig av hva kategorien kalles. Videre er det ikke gitt at en kategori skal navngis hverken avhengig av, eller uavhengig av målformen til det den inneholder. Det å bruke Google som et mål på hva som er riktige navnet på emnet kan føre helt galt av sted. Hvis et navn er i allment bruk på en målform, og dette brukes av de aktuelle skolene i en kategori så ser jeg ingen grunn til å introdusere et nytt kategorinavn. — Jeblad 31. okt 2005 kl.14:53 (UTC)
Nå tror jeg du gjør det mer komplisert enn det er. Kategorisystemet på Wikipedia er ikke noe arkivsystem med identer som er uavhengig av målform. Policy er, og har alltid vært, at den mest brukte formen (på bokmål) skal benyttes i kategorinavnene, uavhengig av hva artiklene inne i kategorien måtte hete. Høg og veg er etterlevninger fra samnorsk. 85.164.191.235 31. okt 2005 kl.15:07 (UTC)
Et arkivsystem er typisk en applikasjon for å lagre dokumenter på en strukturert og systematisk måte. I så måte er Wikipedia et arkivsystem like godt som noe annet. En ident er en nøkkel for å aksessere data, i det her tilfellet er en ident "Høyskoler i Norge". Denne identen relaterer seg til andre identer. Bakgrunnen for at diskusjonen kommer opp er at kategoriens navn og kategoriens ident er den samme. Om du ønsker å se på en typisk kategoristruktur hvor ident og navn på en kategori er separate så kan du ta en titt på dmoz for eksempel. — Jeblad 31. okt 2005 kl.15:16 (UTC)

synonym[rediger kilde]

og hvorfor ikke tillate synonym med REDIRECT når det er tvil? Er det et teknisk anliggende (i MediaWiki)? Det var undertegnede som lenket Høgskolen i Molde til Høgskoler i Molde og laget en REDIRECT.

Det er ikke teknisk mulig å omdirigere kategorier. Det vil si, man kommer gjennom en omdirigering til den korrekte kategorien, men artikler blir ikke overført, så det har ingen praktisk funksjon. Cnyborg 31. okt 2005 kl.14:53 (UTC)