Jimon og Sanmon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det "Rene Lands hall" (延暦寺浄土院) ved Enryaku-jiHieifjellet.

Jimon (寺門) and Sanmon (山門), også kjent som «fraksjonene Enchin og Ennin», var rivaliserende grupper innenfor Tendai-shū. Begge fraksjonene oppstod i det 9. århundre og hadde sine templer på Hieifjellet like utenfor Kyoto. Jimon's hovedtempel var Mii-dera, ved foten av fjellet, mens Sanmon hadde sitt hovedkvarter i Enryaku-ji, på toppen av fjellet.

Skismet var ikke basert på ulike meninger om dogmer eller doktriner. Det var snarere basert på en rivalisering mellom to linjeholdere. Både Enchin og Ennin var disipler av Saichō, som grunnla Tendai-shū. Rivaliseringen gjaldt i utgangspunktet hvem som skulle bli abbed (座主, zasu) ved tempelet Enryaku-ji.

Etter Enchin's død i 891 fortsatte denne rivaliseringen. I året 923 ble den oppildnet av den 18. abbeden Ryōgen. Han forsøkte å befeste Ennin-slektens grep, ikke bare på Enryaku-ji, men som de eneste representantene for Tendai-shū ved keiserhoffet. I Ōwa-debatten i året 963 inkluderte Tendai-shū's side av debatten Ryōgen og hans nære medarbeidere i samme avstamning. Og dette til tross for at det fantes mer kvalifiserte og fremtredende munker fra sekten.[1]

Senere konflikter var ofte resultat av at en munk fra en fraksjon ble utnevnt til abbed i den andre fraksjonens tempel, eller at en fraksjon ikke ble invitert til arrangementer, konferanser eller festivaler holdt av den andre. I året 981 utnevnte keiserens hoff en viss Yokei fra Enchin-linjen som abbed ved temepelet Hosshō-ji. Dette utløste protester blant Ennin-linjen. 160 munker av Ennin-linjen marsjerte mot kanslerens herskapshus og truet med vold hvis utnevnelsen ikke ble opphevet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Rhodes, Robert F.; Payne, Richard K. (2017). Genshin’s Ōjōyōshū and the Construction of Pure Land Discourse in Heian Japan (Pure Land Buddhist Studies). University of Hawaii Press. s. 84–86, 111, 122–123. ISBN 0824872487.