Jim Beam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En flaske Jim Beam White Label

Jim Beam blir i media over hele verden gjerne omtalt som det mest kjente merket med bourbon.[trenger referanse] Den produseres på et destilleri med samme navn i Clermont i Bullitt County i Kentucky. Det er nærmest bare whiskey som produseres der, og da i all hovedsak bourbon (amerikansk whiskey). Bourbonproduksjonen er lovregulert i USA. Whiskey produsert på andre måter kan ikke gis betegnelsen bourbon.

Jim Beam har siden 1970 vært det mestselgende bourbonmerket i verden.

Produksjonen av denne whiskeyen startet i 1795 og har pågått kontinuerlig siden, bare avbrutt av forbudstiden i USA fra 1920 til 1933.

Det var bonden Johannes ”Reginald” Beam som først startet produksjonen av den typen whiskey som senere fikk betegnelsen bourbon. Han kalte whiskeyen for Old Jake Beam og destilleriet for Old Tub. Destilleriet har vært lokalisert flere ulike steder. Det ble etablert i Washington County, KY, men David M. Beam besluttet i 1856 å flytte destilleriet til Nelson County, KY fordi jernbanen den gang ble forlenget til det området og ga bedre muligheter for distribusjonen. Først fra 1933 ble destilleriet etablert i Clermont i Bullitt County, KY hvor det fremdeles er lokalisert. Tapping av flaskene skjer i all hovedsak i de tidligere lokalene til Old Grand Dad Distillery i Nelson County nær Bardstown. Old Grand Dad ble kjøpt opp av Jim Beam i 1987 i en stor handel med en lang rekke spritmerker som gjorde at Jim Beam gikk fra å være et selskap med bare to merker til å bli et selskap med et stort antall forskjellige merker.

Det var først i 1935 at navnet Jim Beam ble tatt i bruk på whiskyen og da for å hedre Jim Beam (James Beauregard Beam) som startet opp igjen destilleriet etter forbudstiden. På etikettene sto det da ”None genuine without my signature”. Siden da har destillatørens signatur vært trykket på etikettene.

Jim Beam eies i dag av Suntory Holdings Inc. som er et japansk selskap. Selskapet kjøpte Jim Beam i januar 2014.

Selskaper[rediger | rediger kilde]

Destilleriet var i Beam-familiens eie frem til 1967, da det ble solgt til American Brands. American Brands ble senere til Fortune Brands. Selskapet har hatt forskjellige navn gjennom historien:

  • 1795 Old Tub
  • 1860 D.B. Beam & Company Distillery
  • 1894 Beam and Hart Distillery
  • 1935 James B. Beam Distilling Company
  • 2014 Beam Suntory

Selskapet har sitt hovedkvarter i Deerfield i Illinois, like utenfor Chicago. Det må skilles mellom selve destilleriet Jim Beam og eierselskapet. Dagens eierselskap har flere whiskydestillerier i USA, Skottland, Irland, Spania og Japan. Selskapet står bak whiskeymerkene Maker´s Mark og Jim Beam i USA, Auchentoshan, Laphroaig og Bowmore i Skottland, Kilbeggan i Irland, DYC i Spania og Yamazaki i Japan samt vodkaprodusenten Pinnacle, tequilaprodusenten Sauza og likørprodusenten Courvoisier.

Ansvarlig destillatør (master distiller)[rediger | rediger kilde]

Syv generasjoner av Beam familien har vært master distiller og ansvarlig for produksjonen av whiskey siden starten. Det eneste unntaket er Jerry Dalton som var ansvarlig destillatør fra 1998 til 2007. Han er den eneste utenfor familien Beam/Noe som har hatt hovedansvaret for produksjonen.

De ansvarlige destillatørene gjennom tidene har vært:

  • 1795 - 1820 Johannes ”Reginald” Beam (1770 - 1834)
  • 1820 - 1852 David Beam (1802 - 1852)
  • 1852 - 1888 David M. Beam (1833 - 1913)
  • 1888 - 1920 Jim Beam (James Beauregard Beam) (1864 - 1947)
  • 1920 - 1933 Forbudstiden uten produksjon av alkohol
  • 1933 - 1944 Jim Beam (James Beauregard Beam) (1864 - 1947)
  • 1944 - 1965 T. Jeremiah Beam (1900 - 1977)
  • 1965 - 1998 Frederick Booker Noe II (1929 - 2004)
  • 1998 - 2007 Jerry Dalton
  • 2007 - d.d. Frederick Booker Noe III (1957 -)

Produkter[rediger | rediger kilde]

Jim Beam produserer en lang rekke ulike whiskier, men det er den fire år gamle Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey med en alkoholstyrke på 40 % (80 proof) som er mest utbredt. Det produseres også rug whiskey, blended whiskey og såkalt moonshine (ulagret whiskey) under det samme merkenavnet. De siste årene har det også kommet flere smakssatte whiskier som har blitt svært populære blant forbrukerne. De sistnevnte produktene selges både i en serie som kalles Red Stag by Jim Beam og gjennom merkenavnene Jim Beam Honey, Jim Beam Maple og Jim Beam Apple. I 2015 startet produksjonen av Jim Beam Dram som er en blanding av bourbon og Scotch whisky.

På slutten av 1980-tallet begynte Jim Beam å produsere whiskey i mindre opplag, såkalte straight from the barrel whiskey. Merkenavn som Booker’s, Baker’s, Basil Hayden’s og Knob Creek ble tatt i bruk og finnes fortsatt i markedet, men er langt mindre tilgjengelige på grunn av lavere produksjonsvolum.

Beam decanters[rediger | rediger kilde]

Jim Beam startet produksjon av såkalte decanters i 1955 og produserte ca. 2 200 forskjellige frem til produksjonen opphørte i 1995. En decanter er en figurflaske laget i keramikk og deretter fylt med whiskey. I all hovedsak var det åtte år gammel Jim Beam bourbon whiskey med alkoholstyrke 43 % (86 proof) som ble fylt på decanterne.

Beam decantere var meget populære blant amerikanske forbrukere, og det var i all hovedsak det amerikanske markedet salget var innrettet på. Det ble opprettet egne klubber for samlere av Beam decantere. Det er trolig aldri solgt noen Beam decantere gjennom Vinmonopolet i Norge, men andre steder i Europa var de å finne i hyllene. I Danmark var de å finne i butikkene.

Beam decantere ble raskt et populært samleobjekt, og det finnes i dag trolig bare noen meget få komplette eller nesten komplette samlinger. Det er svært vanskelig å få en komplett samling fordi noen decanters ble laget til helt spesielle begivenheter og bare solgt eller gitt bort der, for eksempel til årsmøter i ulike organisasjoner. Enkelte decantere ble endog bare laget i ett eksemplar og gitt til en bestemt person.

Beam decantere har aldri oppnådd noen virkelig stor samleverdi, dels fordi de ble produsert i store mengder, og dels fordi såkalte kjennere hevdet at den tryggeste måten å samle på var med tomme decanters. Påstanden var og er at decantere fylt med whiskey risikerer å krakelere. I praksis vil det si at glasuren på utsiden av keramikkbeholderen sprekker opp. Påstanden er neppe riktig for annet enn decantere som lekker. Hvis whiskey blir liggende på glasuren, vil den ikke bare krakelere, men rett og slett falle av, og da er slike decantere uten verdi. Mange samlere ser i dag på tomme decantere som nærmest verdiløse.

Det finnes mange decantere i det amerikanske markedet fremdeles. De er lette å finne på loppemarkeder, i bruktbutikker og endog i spritbutikker som sitter igjen med restopplag eller som har tatt vare på en del som pynt. Svært mange av dem selges for så lave priser som USD 5 i andrehåndsmarkedet, mens de som selges i butikker i original innpakning, kan kjøpes for fra USD 40 - 80.

Det finnes noen få samlinger hos private samlere i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Molly Higgins: Jim Beam Figural Bottles
  • F. Paul Pacult: American Still Life: The Jim Beam Story and the Making of the World's #1 Bourbon (John Wiley & Sons, 2003).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]